Wetterskip gaat overlast exotische kreeft onderzoeken

25-11-2022 BALK – Niet alleen de gemeente erkent het gevaar van de exotische rivierkreeft in de Fryske wateren maar ook het Wetterskip zit er mee in de maag. Om de locaties van de dieren in kaart te brengen heeft het Wetterskip heeft besloten om er een 3-jarig onderzoek aan te besteden.

Waar eerder er eerder muskusratten werden gevangen worden er nu meer Amerikaanse rivierkreeften aangetroffen in de vallen. Het gaat men name om de gestreepte en gevlekte rivierkreeft. Volgens it Wetterskip brengen de dieen veel schade met zich mee, met name aan de kade en oevers. De dieren vreten dingen kapot. Het uitroeien van de dieren is volgens kenners niet meer mogelijk.

De grootste dreiging lijkt te komen van de rode Amerikaanse rivierkreeft. Voor zover bekend hebben dezen zich echter nog niet in grote getalen in de Fryske Wateren gevestigd.

Het is de bedoeling dat er in totaal 600 kreeftkorven zullen worden ingezet tijdens het onderzoek. Wellicht dat er in de toekomst ook een samenwerking komt met beroepsvissers echter is dat nu nog niet aan de orde.

Geef een reactie