SKS: Winterpalaver op vrijdag 10 februari 2023

05-02-2023 WOUDSEND – De Stichting Foar de Neiteam nodigt u van harte uit bij het Winterpalaver 2023. Net als ieder jaar bieden we een interessant programma waarbij we de discussie niet uit de weg gaan. Deze keer veel aandacht voor Earnewâld, een dorp dat bruist van de skûtsjeactiviteiten.

Programma:
– ‘Sterke Jerke’, van charterbak tot kampioensschip. Het verhaal over de restauratie, teambuilding en wedstrijden. Tijdens dit Winterpalaver maakt u kennis met de bemanning van de ‘Sterke Jerke’. Zij slaagden er in om achtereenvolgens IFKS-kampioen te worden in de a-klein, C, B en A-klasse. Wie had kunnen voorspellen dat de voormalige tweemaster ‘Christoffel II’ zo’n snel schip zou worden? Wat is de sleutel tot dit succes?

– Earnewâld, haar commissie stond aan de wieg van de SKS, had als eerste dorp een eigen skûtsje en heeft inmiddels al 25 jaar een Skûtsjemuseum.

-‘Eendracht maakt macht’ organiseerde al in 1871 een wedstrijd voor ‘schuitjes’ in Earnewâld. Winnaar; Bauke Wouters Pietersma! Na WO ll stond Earnewâld mee aan de wieg van de SKS. Waren ze trendsetters in 1956 en kocht het dorp een eigen skûtsje, ‘De Nijverheid’, en werd met Berend Johannes Mink daarmee meteen SKS-kampioen in 1956 en 1957. Tegenwoordig wordt er gezeild met de ‘Twee Gebroeders’. Tijdens het Winterpalaver maken we kennis met de nieuwe schipper Sieberen van Terwisga, met zijn bestuur en de wedstrijdcommissie. Over de rijke historie en de toekomst van ’t Earnewâldster skûtsje. En natuurlijk ook aandacht voor het unieke 25-jarig Skûtsjemuseum.

– ‘Schippersvrouwen. Verhalen boven water’, een gesprek over het leven aan boord. Het werd een boek over vijftien vrouwen die op een skûtsje geboren zijn. Op internationale Vrouwendag, 8 maart a.s., wordt het boek gepresenteerd. Tijdens deze avond een voorproefje en een gesprek over het leven aan boord met de beppe van Sieberen van Terwisga.

U bent van harte welkom om 20:00 uur in MFC De Driuwpôlle te Woudsend. Inloop vanaf 19:30 uur.
Let op: toegang is gratis maar vol is vol.

P.S.: Slechts hevige ijzel, zware sneeuwval of een Elfstedentocht kunnen ons weerhouden deze avond te organiseren! Dit wordt dan vrijdags vóór 18:00 uur op onze Facebookpagina Skûtsjehistorie Foar de Neiteam gemeld.

Geef een reactie