RIVM geeft aan dat er een sprake is van een nieuwe coronagolf

21-06-2022 BALK – Het aantal positieve testen is in een week tijd met ruim 70% toegenomen. Dat is ook terug te zien in de ziekenhuis opname’s met een toename van 37%. In een week tijd is er een toename van 11.000 positieve testen te zien (van 15.526 naar 26.462). Zelftesten zijn hier niet bij inbegrepen. Suvariant BA.5 heeft hierin de overhand.

Ook uit monsters die uit het riool worden genomen blijkt dat in met name Den Haag en Amsterdam virusdeeltjes behoorlijk stijgen. In de totaal 32.000 coronatesten bleek 68% postief te zijn. Het reproductie getal is gestegen naar 1,25. Dat betekend dan als er 100 mensen besmet zijn zij 125 andere besmetten.

Het RIVM adviseert mensen die nog geen herhaalprik hebben gehaald te overwegen dit wel te doen. Het gaat om mensen van zeventig jaar en ouder, verpleeghuisbewoners, volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige immuunstoornis. Ook wordt een boosterprik aangeraden.

Het is nog niet duidelijk wanneer de piek bereikt gaat worden. Wel is de verwachting dat er een behoorlijke toename zal zijn van besmettingen.

Geef een reactie