Premies zorgverzekering zeer verschillend

12-11-2022 BALK – De premies van de basisverzekring gaan weer eens flink stijgen. Zo gaan Menzis, VGZ en Zilveren kruis tussen de €7,50 en €9,- per maand meer rekenen. Daarmee komen ze ongeveer uit op €141,50 per maand. Reden van de verhogingen zijn de duurdere prijs voor medicatie en de vergrijzing in Nederland. Daarnaast nemen de energiekosten toe en is er sprake van inflatie.

Bij CZ blijft de premie net steken op €138,95 per maand. De mindere stijging heeft te maken dat CZ 110 miljoen euro aan eigen reserves aan zal spreken. Voor iedereen is er nog de mogelijkheid om nog over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. In voorgaande jaren stapte gemiddeld 7% van de Nederlanders over naar een andere zorgverzekeraar. De verwachting is dat het dit jaar ruim boven de 8% zal uitkomen.

Het eigenrisico zal ook volgend jaar op €385,- blijven staan. Voor midden en lagere inkomens is er een plafon ingesteld door het kabinet waardoor de prmie maximaal €154,- per maand zal zijn. Wel verdwijnen alle collectiviteitskortingen in 2023 op de basisverzekeringen. Door de stijgende prijzen worden er wel meer betalingsproblemen verwacht. Vorig jaar had 42% van de Nederlanders één of meerdere betalingsachterstanden.

Geef een reactie