Melden schade door wolven aan vee kan binnenkort ook digitaal

15-02-2023 BALK – BIJ12 werkt aan het digitaliseren van het schadeproces bij vermoedelijke wolvenschade. Dierhouders kunnen binnenkort 24 uur per dag via een webformulier schade aan vee melden. Het digitaal melden wordt een uitbreiding op het telefonisch melden tijdens kantooruren. Het aantal schademeldingen nam de afgelopen tijd toe, waardoor het wenselijk is om schade aan vee ook buiten kantooruren te kunnen melden. Het digitaal melden moet over enkele weken mogelijk zijn.

Bij het digitaal melden van vermoedelijke wolvenschade komt een koppeling met de provincie en het taxatiebureau, zodat zij zo snel mogelijk op de hoogte zijn. Als een wolf als schadeveroorzakende diersoort niet kan worden uitgesloten, bezoekt een taxateur de dierhouder voor een veldbezoek en DNA-afname.

Voor overige faunaschade, zoals grasschade door ganzen of fruitschade door mezen, worden tegemoetkomingen in de schade door agrariërs aangevraagd in MijnFaunazaken. Dit is een online portaal waarin een agrariër een tegemoetkoming aanvraagt en waarin de aanvraag door BIJ12 wordt afgehandeld. Hierdoor heeft de aanvrager inzicht in de voortgang en wordt een aanvraag sneller afgehandeld.

BIJ12 werkt eraan om de afhandeling van veeschade ook af te handelen via MijnFaunazaken. Bij digitaal gemelde veeschade wordt in de toekomst ook automatisch een schadedossier voor de aanvrager aangemaakt.

Geef een reactie