LTO presenteert concept voor toekomstvisie richting 2030

02-06-2022 BALK – LTO Nederland heeft afgelopen week een manifest gepresenteerd als concept voor een toekomstvisie richting 2030. De organisatie wil daarmee een antwoord geven op de vele uitdagingen en daaruit voortvloeiende veranderingen waar Nederlandse boeren de komende jaren voor staan, en waar vanuit het publieke debat veel de nadruk op ligt. LTO schetst 5 mogelijke routes voor verandering. Voorop staat daarbij dat ondernemers zelf hun pad richting de toekomst vormgeven. Over de conceptversie gaat LTO de komende tijd in gesprek met leden. 

LTO Nederland zet richting de toekomst in op 3 thema’s waar álle 18 sectoren uit de land- en tuinbouw hun bijdrage aan leveren: goed eten, mooi groen en sterk ondernemerschap. Er is meer dan één manier om als boer of tuinder langs die drie thema’s te ontwikkelen. Sommigen zullen kiezen voor ontwikkeling van biologische bedrijfsvoering of maatschappelijke diensten zoals zorg en recreatie, terwijl anderen op hightech innovatie zullen focussen. Het is ook mogelijk dat een bedrijf verschillende transitiepaden tegelijk gaat bewandelen.

Het manifest is tot stand gekomen vanuit de leden van LTO. In de tweede helft van 2021 zijn er intensieve gesprekken tussen  leden en vervolgens ook tussen bestuurders geweest. Uitgangspunt was een onderzoek onder burgers naar hoe gekeken wordt naar de agrarische sector en onderwerpen die de sector raken. Daarover gingen vervolgens zo’n 100 boeren en tuinders met elkaar in discussie. De uitkomsten van deze gesprekken zijn vervolgens aan alle leden van LTO voorgelegd in een enquête, waarop duizenden leden reageerden.

Leden van LTO worden uitgenodigd om in dialoog te blijven over de toekomstvisie. Zowel sectoraal als via onze regionale organisaties worden komende tijd bijeenkomsten georganiseerd waar de toekomstvisie centraal staat. Ook kunnen leden van LTO deelnemen aan een webinar op woensdag 8 juni om 20:00 uur, waarin de conceptversie gepresenteerd zal worden. Ook kunnen leden aanpassingen of aanvullingen op de huidige tekst voorstellen. Dat kan via het online formulier voor amendementen.

Om het manifest te lezen klikt u hier

Geef een reactie