Campagne voor plaatsing van 700 laadpalen in Friesland gestart

02-06-2022 BALK – De eerste openbare laadpalen voor elektrische voertuigen zijn gisteren geplaatst. Sinds 1 december 2021 kunnen inwoners van Fryslân een aanvraag doen voor een publieke laadpaal. De primeur ging naar Gorredijk. Na het plaatsen van de eerste laadpalen in volgt ook de rest van Fryslân, met uitzondering van gemeente Súdwest-Fryslân. Die gemeente heeft een eigen laadpaal netwerk gepland.

Voor de bouwvak plaatst een ander bedrijf nog 21 palen. Voor het eind van 2024 komen er totaal 700 laadpalen op publieke locaties bij. Een belangrijke stap naar een volledig dekkend laadnetwerk, dat elektrisch rijden toegankelijker maakt.

“Mooi dat de plaatsing nu begonnen is, want de behoefte aan laadpalen zal snel groeien. En niet alleen omdat we nieuwe energiebronnen willen, maar ook de portemonnee gaat een rol spelen nu de brandstofprijzen zo sterk zijn gestegen”, zegt gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder.

Laadpaal aanvragen
Inwoners die een elektrische auto, maar geen eigen oprit hebben, kunnen nog steeds een laadpaal aanvragen. Dit geldt ook voor werknemers van bedrijven. Om de juiste locatie voor de laadpalen te bepalen kijkt TotalEnergies naar de belasting van het netwerk. De laadpalen zijn voor algemeen gebruik. Een laadpaal aanvragen kan via www.laadpaalnodig.nl. Daar staan ook de voorwaarden beschreven.

Geef een reactie