LTO Noord luidt noodklok vanwege schade door de wolf

29-08-2022 BALK – In de afgelopen weken zijn diverse schapen, kalveren en andere dieren doodgebeten door wolven. Dit zorgt voor veel leed bij de dieren. De wolf verwondt de dieren en eet meestal slechts een stuk van de dieren op. Boeren luiden de noodklok. LTO Noord roept op om werk te maken van faunabeheer.

Op dit moment zijn er met name meldingen over aangevallen vee door wolven in Overijssel, Drenthe en Friesland te zien dat wolven landbouwdieren aanvallen. Dit leidt tot erg veel onrust onder de eigenaren van de dieren. Vermoedelijk is er in deze gebieden te weinig wild aanwezig is voor de wolven. Hierdoor springen wolven over rasters heen om de landbouwdieren aan te vallen.

LTO Noord vindt dat er specifieke gebieden voor wolven moeten worden aangewezen. In gebieden waar de wolf niet goed kan leven, zoals provincies met weinig wild, zou de wolf niet meer welkom moeten zijn. De landbouworganisatie wil toestemming om wolven te beheren. Daarbij kan gedacht worden aan het verjagen van de wolf in gebieden waar ze veel leed veroorzaken. Op dit moment is dit niet toegestaan. Boeren nemen preventieve maatregelen, zoals het plaatsen van rasters, maar dat blijkt niet genoeg om de dieren goed te beschermen.

Geef een reactie