Landelijk neerslagtekort bereikt 250 millimeter

10-08-2022 BALK – Het landelijk neerslagtekort loopt vandaag op naar 250 millimeter. De droogte houdt de komende periode aan, voorlopig valt nauwelijks regen. Tot en met gisteren was het landelijk neerslagtekort ruim 248 millimeter. Met een verdamping van 4 tot 5 millimeter per dag, betekent dat vandaag de grens van 250 millimeter wordt overschreden.

Dat deze waarde op 10 augustus wordt overschreden, is nogal bijzonder. Slechts vier keer eerder (1921, 1959, 1976 en 2018) sinds 1906 was het nog droger in ons land op deze datum. Tot en met zondag wordt geen neerslag verwacht. Na het weekend neemt de kans op een regen- of onweersbui toe, maar de vraag is of een groot deel van ons land %C3%BCberhaupt neerslag krijgt. Zeker met buiensituaties zijn er vaak genoeg regio\’s waar amper wat valt.

‘, ‘https://cdn.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/articles/article-7723-99f9bc7571af-image-large.jpg’)”>

Tot en met zondag wordt geen neerslag verwacht. Na het weekend neemt de kans op een regen- of onweersbui toe, maar de vraag is of een groot deel van ons land überhaupt neerslag krijgt. Zeker met buiensituaties zijn er vaak genoeg regio’s waar amper wat valt.

Naast het ontbreken van neerslag is het zeer warm, ook schijnt de zon nagenoeg overal volop. In de berekening van het neerslagtekort zijn die twee parameters de drijvers achter het bepalen van de verdamping. Des te meer zonneschijn en hoe hoger de temperatuur, hoe meer water verdampt. Ondanks dat in de berekening wind geen rol speelt, zal ook de komende dagen de droge oostenwind flink bijdragen aan het verscherpen van de droogte.

Gevolgen droogte steeds zichtbaarder
De gevolgen van de aanhoudende droogte beginnen inmiddels steeds zichtbaarder te worden in ons landschap. Veel gras kleurt inmiddels geel, bomen verkleuren en de waterstanden van de grote rivieren dalen zienderogen. 

Geef een reactie