Ervaringen met het koegedrag rondom het koetoilet zijn positief

28-03-2023 BALK – Over het algemeen zijn de ervaringen met het koegedrag rondom het koetoilet positief. Naast minder emissie van ammoniak, een hoge hygiëne en een goed welzijn van de koe heeft het koetoilet het voordeel dat het een extra meststroom opbrengt. Pure koeienurine die inzetbaar blijkt als kunstmestvervanger. Boomkwekerijen zetten de urine nu al in als kunstmestvervanger.

Bij een koetoilet wordt een koe tijdens het eten van brok gestimuleerd om te plassen De urine wordt direct opgevangen waardoor deze niet bij de vaste mest terecht komt. Daardoor wordt er aanzienlijk minder ammoniak gevormd. Op Dairy Campus in Leeuwarden is ook gekeken naar de impact van het koetoilet op het gedrag van koeien.

  • Er blijken aanzienlijke verschillen tussen individuele koeien in het gemiddelde aantal urinelozingen per dag in de koetoilet. Vooral vaarzen bezoeken de toilet iets vaker dan oudere koeien en van deze dieren kunnen daardoor ook iets meer urinelozingen worden opgevangen.
  • Het aantal toiletbezoeken en urinelozingen was het hoogst bij een omgevingstemperatuur van circa 5 tot 10°C en daalde geleidelijk naarmate de temperatuur lager of hoger werd. Verder bleek het aantal stimulaties geleidelijk toe te nemen van 42 bij -5°C tot 52 bij 20°C.
  • Bij de verdere ontwikkeling van de koetoilet is niet geprobeerd om koeien te belonen voor het urineren in de toilet. Ze krijgen tijdens een bezoek krachtvoer op basis van een tegoed wat losstaat van het al dan niet lozen van urine, en bezoeken de toilet vrijwillig.
  • Uit het feit dat bij bijna 60% van de toiletbezoeken urine wordt opgevangen blijkt dat stimuleren van urinelozingen door massage van de huid tussen het uier en de vulva in de praktijk werkt.
  • Met de koetoilet konden gemiddeld per koe 5,7 urinelozingen per dag worden opgevangen. Waarschijnlijk is het aantal lozingen per koe per dag als gevolg van de stimulatie door de toilet toegenomen, en zijn de hoeveelheden urine bij de door stimuleren opgewekte lozingen gemiddeld kleiner dan die bij spontane lozingen.
  • Er is geen enkele aanwijzing dat het welzijn van de koeien er door het koetoilet in het gedrang komt.

Geef een reactie