13% meer boetes voor rijden onder invloed, 10% minder in DFM

28-03-2023 BALK – In 2022 werden in Friesland veel meer boetes uitgeschreven voor rijden onder invloed. In een jaar tijd werden 1.475 proces-verbalen opgemaakt, een stijging van 13% ten opzichte van 2021. Dit is het hoogste aantal boetes sinds 2010. Dit blijkt uit onderzoek van Independer.nl op basis van meest recente Politiecijfers. Het gaat om weggebruikers die betrapt werden op rijden onder invloed van alcohol, drugs of bepaalde medicatie.

In 2022 werden in Friesland veel bestuurders betrapt op rijden onder invloed. Toch steeg het aantal bekeuringen in de provincie minder hard dan elders in het land. Landelijk werden vorig jaar namelijk maar liefst 34,1% meer boetes uitgedeeld voor rijden onder invloed. 

“Veroorzaakt iemand met een slok teveel op een ongeluk en is er een tegenpartij betrokken? Dan betaalt de veroorzaker de schade aan de eigen auto sowieso zelf. Een WA-verzekering vergoedt normaal gesproken altijd de schade bij de tegenpartij. Maar let op, dat is anders wanneer er alcohol in het spel is. Vrijwel alle verzekeraars hebben namelijk een alcoholclausule. Dit betekent dat de verzekeraar wel de schade bij de tegenpartij vergoedt, maar de kosten vervolgens op de veroorzaker verhaald. In de polisvoorwaarden staat hoe dit precies is geregeld”, aldus autoverzekering expert Menno Dijcks van Independer.

Grootste stijging in Leeuwarden en Smallingerland
Vooral in Leeuwarden werden in 2022 flink meer weggebruikers op de bon geslingerd voor rijden onder invloed. In de provinciale hoofdstad werden vorig jaar 365 bestuurders betrapt: 95 meer dan in 2021. De top 5 Friese gemeenten met de meeste proces-verbalen voor rijden onder invloed is als volgt:

  • Leeuwarden: stijging van 95 bekeuringen in 2022 voor rijden onder invloed
  • Smallingerland: stijging van 40 bekeuringen in 2022 voor rijden onder invloed
  • Harlingen: stijging van 25 bekeuringen in 2022 voor rijden onder invloed
  • Noardeast-Fryslân: stijging van 15 bekeuringen in 2022 voor rijden onder invloed
  • Waadhoeke: stijging van 15 bekeuringen in 2022 voor rijden onder invloed

In vier gemeenten werden vorig jaar juist minder verkeersdeelnemers werden betrapt op rijden onder invloed: Ameland (-5), De Fryske Marren (-10), Weststellingwerf (-15) en Heerenveen (-15).

Hier worden per 1.000 inwoners de meeste boetes uitgedeeld
In bijna alle Friese gemeenten werden vorig jaar bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed: per 1.000 inwoners gaat het om gemiddeld 2,7 proces-verbalen. Wel zijn er grote lokale verschillen. In Smallingerland werden weggebruikers – naar verhouding – het vaakst betrapt. Per 1.000 inwoners werden hier zelfs 4,5 bekeuringen uitgedeeld. Ook in Harlingen (3,7) worden naar verhouding veel weggebruikers beboet. 

De autoluwe Waddeneilanden Schiermonnikoog en Vlieland zijn de enige gemeenten binnen de provincie waar in 2022 én 2021 geen enkele bestuurder werd betrapt op rijden onder invloed. Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Bekijk dan de onderzoekspagina:
https://www.independer.nl/autoverzekering/info/dekking/alcohol/onderzoek/rijden-onder-invloed-2023/

Autoverzekering expert Menno Dijcks legt uit dat een nieuwe autoverzekering lastig kan zijn wanneer je een ongeluk hebt veroorzaakt omdat je alcohol op had. “De verzekeraar heeft in zo’n geval het recht om je autoverzekering te beëindigen. Je bent dan onverzekerd vanaf de dag dat de verzekering is opgezegd. Dit kan problemen opleveren voor een nieuwe autoverzekering.

Geef een reactie