Coalitie akoord op hoofdpunten maakt geen indruk

14-07-2022 JOURE – Tijdens de raadsvergadering gister werd het coalitie gepresenteerd. Daarnaast werd er afscheid genomen van drie wethouders, Jos Boerland (VVD), Roel de Jong(PVDA) en Frans Veltman(CDA)) en weren er ook vier nieuwe wethouders geïnstalleerd. Remboud van Iddekinge (FNP), Chris van Hes (FNP), Lucienne Boelsma (CDA), Barbera Gardeniers (CDA), Janita Tabak (PVDA) en Irona Groeneveld (GL). Na de presentatie van het coalitie akkoord kregen partijen de kans om vragen te stellen. Echter waren er zoveel vragen dat de tijd begon te dringen voor overige zaken.

Er werd besloten om de vragen te beantwoorden na het zomer reces van de raad. Dit laatste is misschien wel verstandig omdat er een spervuur aan vragen naar de coalitie werd afgevuurd. De vragen waren vooral afkomstig van Kleurrijk De Fryske Marren en de VVD. (De laatste werd door slechts 1 persoon vertegenwoordigd)

Kritischere bevindingen kwamen van onder andere Forum en de Burgerpartij De Fryske Marren die verrassend het woord lieten voeren door nieuwkomer Albert van Keimpema. De gemeenschappelijke vraag van de partijen is waarom er geen enkele partij die winst boekte tijdens de verkiezingen terug te vinden is in de coalitie. Volgens de Burgerpartij De Fryske Marren had het coalitieakkoord net zo goed ‘Avondrood’ genoemd kunnen worden. ‘Het sluit mooi aan bij de vergrijzing van onze bevolking maar brengt ons als gemeente niet veel verder’.

De heer Visser van de NCPN wees op de woorden van de formateur, dat er een groot draagvlak zou zijn voor deze coalitie. Dat vond hij iets te zware woorden aangezien deze coalitie eigenlijk de tweede keus betreft. Ook gaf hij aan dat indien hij geweten had dat met het CDA er zes wethouders zouden komen, hij deze partij niet naar voren zou hebben gebracht als tweede keus.

Na de laatste woorden van de NCPN konden de nieuwe wethouders worden geïnstalleerd. Over het coalitie akkoord zal na het zomerreces nog wel het nodige worden bevonden of worden gezegd.

Geef een reactie