Broedseizoen is begonnen

22-03-2023 BALK – Het broedseizoen is begonnen! It fryske gea vraagt iedereen om juist in deze tijd, de natuur met respect te behandelen. Het is namelijk ook de tijd waarin het lekkere weer al snel uitnodigt om de natuur in te trekken. Mocht je gaan wandelen en fietsen in onze natuurgebieden, houd er dan rekening mee dat de natuur nu zeer kwetsbaar is en houd je aan de regels.

Natuurgebieden gesloten
Tijdens het broedseizoen zijn (delen van) de natuurgebieden gesloten. Dit om op de grond broedende vogels en pasgeboren dieren extra bescherming te geven. Bij verstoring kunnen dieren niet goed meer voor hun jongen zorgen. Het broedseizoen is meestal tussen 15 maart en 15 juli. Op de borden in de natuurgebieden staat aangegeven of het gebied toegankelijk is. Wil je goed voorbereid op pad? Kijk dan van te voren op onze website wat de gedragsregels in het natuurgebied zijn.

Bescherming planten en dieren
Om de dieren in onze natuurgebieden niet te verstoren, gelden er in ieder gebied gedragsregels. Weet jij welke dit zijn? Maar ook waarom deze zo belangrijk zijn? We geven je een paar voorbeelden:

  • Naast vogelnestjes in bomen, zijn er ook vogels die op de grond broeden. Wijk jij van de paden? Dan kun jij deze bodembroeders verstoren. Blijf daarom altijd op de paden.
  • Reeën en herten liggen soms vlak naast een wandelpad verstopt in hoog gras, riet of bosjes. Een loslopende hond kan met geursporen of geluiden een ree of hert in totale paniek brengen. Daarom altijd je hond aan de lijn.

Geef een reactie