Aanhoudend zacht weer

21-12-2022 BALK – Tot aan de kerstdagen blijft het wisselvallig met dagelijks regen en soms ook veel wind. De temperaturen zijn hoog voor de tijd van het jaar met waarden tussen 8 en 13 graden. Temperaturen van een graad of 6 zijn gebruikelijk. Vanaf tweede kerstdag wordt het geleidelijk wat rustiger en droger. Ook wordt het dan wat minder zacht.

Vanochtend eerst lokaal mist, later af en toe zon
Het is wisselend bewolkt en in het oosten en zuidoosten valt eerst nog af en toe wat lichte regen. De regen trekt naar Duitsland weg en daarna is het overal een tijdje droog en vanuit het westen breekt de zon door. De zwakke zuidwestenwind neemt in kracht toe en is later vanochtend matig boven land en vrij krachtig aan zee en in het Waddengebied.

Vanmiddag meer wind en af en toe regen
Vanuit het westen raakt het weer vrij snel bewolkt en vooral in het westen en noorden valt af en toe regen. Landinwaarts valt het met de nattigheid mee en is het overwegend droog. Bovendien kan af en toe de zon nog even doorbreken. De zuidwestenwind is matig, aan zee vrij krachtig en in het Waddengebied af en toe krachtig, windkracht 4 tot 6. De temperatuur loopt op naar ongeveer 9 graden. In het zuiden kan het (ruim) 10 graden worden en daarmee is het wederom zacht voor de tijd van het jaar. Waarden van een graad of 6 zijn gebruikelijk.

Vanavond en vannacht soms regen
Tijdens de avonduren is er een mix van wolken en enkele opklaringen. Met name in het noorden en westen valt af en toe wat regen, in het oosten en zuiden is het veelal droog. Komende nacht is het overal bewolkt en vanuit het zuiden valt op steeds meer plaatsen wat regen. In het noorden kan mist voorkomen. De zuidwestenwind neemt in kracht af en de temperatuur daalt naar 6 graden in het noorden en naar 8 in het zuiden.

Morgen van tijd tot tijd regenachtig
In de ochtend is het bewolkt en op veel plaatsen regenachtig. Gedurende de ochtend trekt de regen naar het oosten weg en wordt het in het westen van het land droog. Met name in het westen en noorden kan dan ook af en toe de zon doorbreken, elders blijft het bewolkt.

In de middag kan eerst in het noorden nog heel even de zon schijnen, maar vanuit het zuiden neemt de bewolking toe en volgt opnieuw regen. In het noorden lijkt het droog te blijven. De wind waait uit het zuidwesten en is zwak tot matig van kracht. Later op de middag neemt in het zuiden de wind geleidelijk in kracht toe. De temperatuur loopt op naar 9 graden in het noorden en naar 11, lokaal 12 graden in het zuiden.

In de avond blijft het bewolkt en op veel plaatsen regenachtig. In de loop van de avond trekt de regen naar het oosten weg. In het (uiterste) noorden van het land blijft het mogelijk droog. In de nacht naar vrijdag komen er in het noorden opklaringen voor. Elders blijft het bewolkt, maar het is wel overwegend droog. Er staat weinig wind en het koelt af naar 5 graden in het noorden en naar 8 of 9 in het zuiden.

Vrijdag kletsnatte middag
De dag start droog, maar het is wel overwegend bewolkt. Vanuit het zuidwesten trekt een regengebied over het land en vooral in de middag is het enkele uren kletsnat. Ga je op pad voor kerstinkopen, dan is het beste deel van de dag de ochtend.

Aan het eind van de middag wordt het vanuit het zuidwesten geleidelijk weer droog, maar in het noordoosten valt tot ver in de avond regen. Eerst staat er nauwelijks wind uit het zuidoosten, maar in de loop van de middag draait de wind naar het zuidwesten en neemt flink in kracht toe. Boven land waait het dan matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig, windkracht 4 tot 6. De temperatuur is opnieuw hoog voor december en loopt op naar 8 of 9 graden in het noorden en naar 12, lokaal 13 graden in het zuiden.

Zaterdag enkele buien
Als je zaterdag nog op pad gaat voor de laatste kerstinkopen, dan is een blik op onze radar aan te raden. Er is namelijk een mix van zon, wolken en enkele buien. Als je het goed plant, dan kom je wellicht droog over. Er waait een stevige zuidwestenwind, windkracht 4 tot 6 en het wordt wederom een zachte dag met temperaturen van 9 graden in het noorden en 12 in het zuiden.

Kerstdagen groen en zacht
Ook tijdens de kerstdagen blijft het niet droog, maar het is niet zo nat als de komende dagen. Op eerste kerstdag draait het om buien, maar tussendoor schijnt ook af en toe de zon. Wel staat er een stevige wind. Tweede kerstdag overheerst de bewolking en kan ook wat regen vallen. Zondag wordt het 10 tot 12 graden, tweede kerstdag is het overal een graad of twee minder warm. Daarmee verloopt kerst groen en zacht.

Daarna droger en minder zacht
Het weerbeeld lijkt na kerst wat rustiger en droger te worden. Ook de temperatuur zal op een wat lager niveau uitkomen met waarden rond 7 graden. De kans op nachtvorst neemt later in de week toe naar zo’n 30%.

Geef een reactie