Zwemmen in de winter in Friesland

19-01-2023 OUDEMIRDUM – Friesland heeft natuurlijk volop water en behalve dat je daar heerlijk op kunt wintervaren, kun je er ook heerlijk in zwemmen. In de winter inderdaad, je leest het goed. Zwemmen in de winter in Friesland is namelijk een hele ervaring. Bovendien is het heel gezond.

Over heel de wereld is er al volop onderzoek gedaan naar de voordelen van zwemmen in de winter. Daaruit blijkt dat een duik in de Friese wateren in de winter absoluut een goed idee is. Er schijnt geen andere oefening te bestaan die zoveel positieve gezondheidseffecten heeft als even zwemmen in koud water. Als je het water in stapt, krijgt je lichaam een acute schrikreactie. Je lichaam doet er alles aan om je lichaamstemperatuur op 37 graden te houden. Je bloeddruk gaat daarom omhoog, je polsslag stijgt en ook je ademhaling gaat sneller. Het bloed uit je voeten en handen gaat naar je hart om het warm te houden. Je immuunsysteem wordt wakker geschud. Kortom, alles in je lijf gaat aan. Winterzwemmen in Zuidwest Friesland zet echt je lijf aan het werk!

Gezondheidsvoordelen van winterzwemmen
Na ongeveer twintig seconden verdwijnt de schrikreactie van je lichaam en kun je in het koude water blijven. Het winterzwemmen geeft je vervolgens een mooie beloning: er komen endorfines vrij. Dit zijn pijnstillende hormonen die ook gelukshormonen worden genoemd. Endorfine zorgt ervoor dat je je na het winterzwemmen heerlijk, fijn en vol energie voelt. Wim Hof, The Iceman van Nederland, zweert bij de gezondheidsvoordelen van het winterzwemmen. Volgens hem (en Finse onderzoekers) hebben je bloedcirculatie en je immuunsysteem baat bij een ijskoude uitdaging. Daardoor ben je minder ziek, minder verkouden en neemt stress af. Ga dus lekker winterzwemmen in Friesland, want je wordt er alleen maar beter van!

Geef een reactie