Zuiden regen, elders droog

14-09-2022 BALK – In het zuiden valt regen. In de noordelijke helft is het droog en komt er vanuit het noordwesten langzaam meer ruimte voor de zon. Het wordt 16 tot 20 graden. Morgen is er een mix van zon, wolken en enkele buien. Het wordt dan 18 graden. Vanaf vrijdag is het fris met talrijke buien. Soms komt het tot onweer en er staat een stevige wind. In het weekend is het niet warmer dan 16 graden.

vooral in het zuiden regen
Vanmiddag valt eerst in Zeeland, Brabant en Limburg nog regen. In de loop van de middag wordt het in Zeeland en later ook Brabant vanuit het westen droger. In Limburg blijft het tot de avond regenachtig. In het noorden en noordwesten komt er steeds meer ruimte voor de zon en eind van de middag kan ook in het westen en midden van het land de zon af en toe doorbreken.

Het wordt op veel plekken 19 of 20 graden. In het regenachtige zuiden blijft het kwik rond 16 graden steken. Waaien doet het op de meeste plaatsen nauwelijks. Op de Waddeneilanden en aan de noordkust steekt in de loop van de middag een matige noordwestenwind op.

Vanavond verdwijnt ook de regen in Zuidoost-Nederland. Gedurende de avond is het meest droog en wisselend bewolkt. In de loop van de nacht is vooral in Noord-Nederland kans op een paar lichte buien. Landinwaarts zijn er opklaringen en wordt het nevelig. Vooral in Zuid-Nederland kan mist ontstaan. De minima komen uit rond 10 graden. Aan zee waait een matige noordwester en wordt het niet kouder dan 14 graden.

Morgen wolken, zon en buien
Morgenochtend is het op een enkel licht buitje na droog. Er zijn wolkenvelden met af en toe ruimte voor de zon en om 8:00 uur is het 12 tot 16 graden. In de loop van de ochtend neemt de buiigheid in Noord-Nederland wat toe.

Morgenmiddag is er een afwisseling van wolken, zon en enkele buien. Daarbij zijn er wat meer buien in de noordelijke helft van het land dan in het zuiden. Een klap onweer is vooral in Noord-Nederland niet uitgesloten. Het wordt ongeveer 18 graden en er waait een matige noordwestenwind. Aan zee is de wind veelal vrij krachtig (windkracht 5) en aan de noordkust soms zelfs krachtig (windkracht 6).

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag trekken nog steeds enkele buien van noordwest naar zuidoost over het land. Tussendoor zijn er opklaringen en is het een tijdje droog. De minima komen uit tussen 12 graden aan zee en 8 graden in Drenthe en Twente.

Vrijdag talrijke buien, stevige wind
Vrijdag worden talrijke buien vanaf de Noordzee over het land gestuurd. Hierbij kan het ook onweren, vooral in de kustprovincies. Tussendoor zien we af en toe de zon. Later in de middag en avond kan het enige tijd meer aaneengesloten regenen. Er waait een matige, aan zee vaak krachtige, noordwestenwind en het wordt tussen de buien door een graad of 16. Hiermee is het aan de frisse kant voor de tijd van het jaar. Maxima rond 19 graden zijn gebruikelijk half september.

Weekend herfstachtig en nat
Ook zaterdag is het ronduit herfstachtig met regelmatig buien en vooral in de kustregio’s veel wind. Daar waait nog steeds een (vrij) krachtige (5 of 6 Bft) noordwester. Landinwaarts is de wind veelal matig, 3 of 4 Bft. De zon zien we slechts af en toe en het wordt maximaal 15 of 16 graden.

Zondag passeert weer een meer aaneengesloten regengebied ons land. Waarschijnlijk gebeurt dit in ochtend en het begin van de middag en dan kan het enige tijd flink doorregenen. Achter dit regengebied klaart het op, maar komen ook weer enkele buien tot ontwikkeling. Het wordt slechts een graad of 15 en er waait nog altijd een stevige wind uit het noordwesten.

Volgende week geleidelijk droger met wat hogere maxima
Na het weekend wordt het weerbeeld rustiger en droger. De buienkans neemt na maandag verder af en de zon komt vaker tevoorschijn. Wel kunnen de dagen regionaal soms mistig beginnen. De maxima liggen halverwege volgende week rond 19 graden.

Geef een reactie