Zonovergoten Valentijnsdag

14-02-2023 BALK – Het is vandaag de laatste dag van deze week waarbij we volop van de zon kunnen genieten. Vanmiddag is het namelijk zonovergoten bij maxima die uitkomen tussen 10 en 12 graden. Morgen is er al meer bewolking aanwezig en vanaf donderdag wordt het weerbeeld een stuk wisselvalliger met af en toe kans op regen.

Vanochtend regionaal eerst mistig
We beginnen de dag vrij koud met op uitgebreide schaal temperaturen rond of net onder het vriespunt. Verspreid over het land komen deze ochtend enkele mistbanken voor en op sommige plekken is de mist vrij hardnekkig. In de loop van de ochtend verdwijnt de mist waardoor op steeds meer plekken de zon gaat schijnen.

Vanmiddag volop zon
Na een regionaal mistige start krijgen we vandaag overal de zon te zien. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 10 tot 12 graden en er waait een zwakke tot matige wind uit zuidelijke richtingen, 2-3 Bft. Al met al perfecte omstandigheden voor bijvoorbeeld een wandeling in de natuur.

Vanavond brede opklaringen
Komende avond komen er brede opklaringen voor en ook de nacht naar woensdag verloopt helder. Hierdoor koelt het flink af en de minima komen uit rond het vriespunt in een groot deel van het land. Op sommige plekken gaat het een graadje vriezen. In de loop van de nacht kunnen wederom ondiepe mistbanken ontstaan, vooral in het noorden van het land.

Morgen meer bewolking
De ochtend begint koud met temperaturen rond het vriespunt. Vooral in het midden en noorden komt nevel of mist voor. Elders in het land bestaat het weerbeeld uit een mix van opklaringen en hoge sluierwolken.

In de middag komen aanvankelijk enkele opklaringen voor maar al snel neemt de bewolking vanuit het westen toe. Regen valt er echter niet en de wind is veelal zwak tot matig uit zuidelijke richtingen. Het is wederom zacht met 10 tot lokaal 13 graden in Limburg.

In de avond komen er enkele opklaringen voor, maar in de nacht naar donderdag neemt vanuit het westen de bewolking toe. De nacht verloopt een stuk minder koud dan voorgaande nachten. De minima komen uit rond 4 graden in het oosten tot een graad of 7 aan zee. In de tweede helft van de nacht valt trekt een gebiedje met lichte regen over het land.

Donderdag af en toe lichte regen
In de vroege ochtend valt in het oosten van het land nog wat lichte regen. Elders is het overwegend droog, maar wel bewolkt. Ook overdag blijft de zon schuil achter de wolken en in de loop van de middag trekt een nieuw gebied met enkele buien over het land. Met maxima van 9 of 10 graden wordt het iets minder zacht. De wind is veelal matig van kracht en komt uit het zuidwesten.

Vrijdag zacht maar wel onstuimig
Op de laatste dag van de werkweek krijgen we te maken met uitzonderlijk hoge temperaturen voor halverwege februari. De temperatuur stijgt naar 12 graden in het noorden van het land tot een graad of 13 in het midden en zuiden van het land. Maxima van 6 of 7 graden zijn gebruikelijk half februari.

Echt aangenaam zal het echter niet zijn. Het beloof namelijk een onstuimige dag te worden met flink wat wind. Boven land staat een vrij krachtig tot soms krachtige westenwind, 5-6 Bft. Aan zee is de wind krachtig en in het Waddengebied soms stormachtig, 6-8 Bft. Verspreid over het land vallen enkele buien, maar er is ook af en toe ruimte voor de zon.

Wordt het een nat carnavalsweekend?
Zowel op zaterdag als zondag is het overwegend bewolkt. Alleen zondagmiddag lijkt het erop dat de zon nog even door kan breken. Vooral zaterdag staan er perioden met regen op het programma en moet je wellicht een poncho meenemen als jij overdag feest gaat vieren. Ook zondagochtend kan het nog enige tijd regenen, maar vanaf de middag blijft het hoogstwaarschijnlijk overal droog. De temperatuur stijgt op beide dagen naar 9 tot 12 graden en daarmee blijft het zacht voor de tijd van het jaar. Na het weekend keert het droge en zonnige weerbeeld weer terug en dat is goed nieuws voor de talloze carnavalsoptochten die nog op het programma staan in de nieuwe week.

Geef een reactie