Zonnig, warm en later een onweersbui

05-09-2022 BALK – Het wordt een bijzonder warme dag voor de tijd van het jaar met 26 tot 31 graden. Er zijn zonnige perioden en enkele wolkenvelden. Later in de middag en vooral vanavond kunnen vanuit het zuidwesten een paar regen- en onweersbuien over het land trekken. Komende dagen is het wisselvallig met dagelijks enkele regen- of onweersbuien. Eerst is het nog zomers warm. Later in de week daalt de middagtemperatuur naar 20 tot 22 graden.

Vandaag volop zomer, kans op onweersbuien
In grote delen van het land is de ochtend zonnig van start gegaan. Hier en daar komt wat bewolking voor. In het noordoosten en ook in het zuidwesten zijn er wat meer wolken. In Zeeland is een lokale bui niet uitgesloten, in de rest van het land blijft droog. De wind waait uit richtingen tussen zuid en oost en zwak tot hooguit matig. Om 10:00 uur is het al 20 tot 23 graden en tegen het middaguur is het 25 tot 28 graden op de meeste plaatsen.

Vanmiddag ontstaan meer stapelwolken en vooral in het zuidwesten neemt de kans op een (onweers)bui toe. Ook in het noordoosten is later in de middag een onweersbui mogelijk. Op veel plaatsen blijft het echter droog en is het warm zomerweer met af en toe zon. De maxima komen uit tussen 26 graden op Terschelling en 31 graden in Brabant en Limburg. In de Randstad wordt het ongeveer 29 graden. De wind is zwak of matig en waait uit het zuidoosten.

Vanavond neemt de kans op onweersbuien in het zuidwesten verder toe. Bij deze buien zijn hagel en windstoten mogelijk. In het midden, noorden en oosten van het land blijft het waarschijnlijk droog en is het nog lang warm. Om 21:00, als de zon net onder is, is het nog 23 tot 27 graden.

Later vanavond en vannacht breidt de buienkans verder uit over het land en uiteindelijk is ook in het noorden en oosten vannacht kans op enkele (onweers)buien. Het is een zwoele nacht met minima tussen 16 en 19 graden.

Morgen zomers warm, weinig buien overdag
Morgenochtend kan in het noordoosten nog een wegtrekkende onweersbui voorkomen. Elders is het droog met opklaringen. Bij een zwakke tot matige zuidenwind stijgt het kwik in de loop van de ochtend weer naar 25 graden.

Morgenmiddag is het met 24 graden op de Waddeneilanden tot 29, mogelijk lokaal net 30 graden in Zuid-Nederland op de meeste plaatsen zomers warm. De luchtvochtigheid is hoog en het waait nauwelijks. Daardoor zal het benauwd aanvoelen. Het weerbeeld bestaat uit zon en stapelwolken. Heel lokaal kan het in de middag al tot een (onweers)bui komen. Eind van de middag en morgenavond neemt vanuit het zuiden de kans op regen- en onweersbuien verder toe. Bij deze buien is kans op hagel en windstoten.

Ook in de nacht naar woensdag komen nog felle regen- en onweersbuien voor. Geleidelijk trekken ze naar het noordoosten weg. Er volgen opklaringen en regionaal kan mist ontstaan. De minimumtemperatuur ligt rond 16 graden.

Woensdag overdag vaak droog
Ook woensdag is kans op een aantal buien, maar opnieuw is het overdag op veel plaatsen droog. Waarschijnlijk zijn de felste buien voor de avond en de nacht naar donderdag. Met wat zon in de middag is het woensdag nog behoorlijk warm met 22 tot 24 graden in de kustprovincies en 24 tot 26 graden in het binnenland.

Donderdag overdag buien
Donderdag mogen we wel meer regen- en onweersbuien gedurende de dag verwachten. De zon krijgen we dan niet vaak te zien en met 20 tot 22 graden is het ook een stuk minder warm.

Daarna enkele buien, maar ook zon
Ook vrijdag en zaterdag staan er buien op het menu, maar vanaf zaterdag zien we de zon wel weer wat vaker. Mogelijk wordt zondag een grotendeels droge dag. Met 20 tot 22 graden ligt de middagtemperatuur dan rond of net iets boven de gebruikelijk waarden voor de tijd van het jaar.

Geef een reactie