Zon en wolkenvelden

04-07-2022 BALK – Er zijn zonnige perioden en van het westen uit trekken ook wolkenvelden over het land. Het blijft eerst droog en er komen stapelwolken tot ontwikkeling. Vooral landinwaarts kan dit vanmiddag een plaatselijke bui opleveren. Het wordt 20-24 graden. Komende dagen kent het weer een vergelijkbaar patroon. Door een westen- of noordwestenwind is het relatief koel zomerweer.

Vanochtend: zonnige perioden, vanuit het westen wolkenvelden
Deze maandagochtend gaat vooral in het binnenland vrij zonnig van start. Vanuit het westen trekken wolkenvelden over die de zon wat meer in de weg gaan zitten. Het blijft wel droog. De wind is eerst afkomstig uit het zuidwesten en is zwak tot matig van kracht. Aan zee waait het af en toe wel vrij krachtig, maar achter de duinenrij is het gelijk een stuk aangenamer. Geleidelijk draait de wind iets naar het westen en neemt wat in kracht toe. Met het zonnetje erbij warmt het vrij snel op en aan het einde van de ochtend komt het kwik in het zuidoosten al boven 20 graden uit. Gedurende de ochtend komen ook de eerste stapelwolken tot ontwikkeling.

Vanmiddag: stapelwolken en landinwaarts een bui
Er zijn flinke zonnige perioden en er komen stapelwolken tot ontwikkeling. De wind is gedraaid naar het westen en is overwegend matig, rond het IJsselmeer en boven de Waddenzee soms vrij krachtig. Daardoor blijft de temperatuur in de kustgebieden iets achter met op het warmste moment van de middag 19 à 20 graden. Bij een strandtent komt een jasje of vest nog goed van pas. Iets dieper landinwaarts is het een fractie warmer met temperaturen die boven 20 graden uitkomen. De hoogste waarden komen voor in het zuiden en zuidoosten. Hier warmt het op richting 24 graden. Vooral in die warmere lucht in het binnenland kan een enkele stapelwolk tot een bui uitgroeien.

Vanavond: droog met brede opklaringen
De laatste buien verdwijnen aan het begin van de avond en de stapelwolken lossen op. Het tweede deel van de avond verloopt overwegend helder en de wind gaat liggen. Het koelt vrij snel af en rond zonsondergang is het 16 tot 20 graden. Tijdens de nacht is het breed opgeklaard en het waait nauwelijks. Boven weilanden en sloten kan een ondiepe mistbank ontstaan. Als de zon in de vroege ochtend eenmaal opkomt zijn deze alweer snel verdwenen. Het koelt af naar 10 graden langs de oostgrens. Elders is het minimaal 12 tot 14 graden. Aan zee blijft het kwik schommelen rond 15 graden.

Dinsdag: stapelwolken en ’s middags lokaal een bui
Eerst is het nog aan de frisse kant, maar de zon schiet uit de startblokken. Vanaf de Noordzee schuiven af en toe wat wolkenvelden over. Eenmaal boven land verbrokkelen deze wolkenvelden ook een beetje en heeft de zon kans om goed door te breken. Het is droog en de wind neemt gedurende de ochtend in kracht en wordt west tot noordwest van richting.

Tijdens de middag schijnt de zon geregeld en er komen stapelwolken tot ontwikkeling. Opnieuw maakt het binnenland de grootste kans op een lokale bui. Veel regen wordt niet verwacht en de buien trekken ook vrij snel weer weg. De wind wordt overwegend noordwestelijk en koelere lucht vanaf de Noordzee zet koers richting ons land. Aan het begin van de middag is het 18 tot 20 graden in het noorden en westen. Met het aantrekken van de wind zet de temperatuur een daling van enkele graden in. In het zuidoosten kan het wat langer opwarmen en wordt het maximaal 23 of 24 graden.

De avonduren verlopen vervolgens weer grotendeels droog. De restanten van stapelwolken maken plaats voor brede opklaringen en het koelt weer in rap tempo af. De minimumtemperatuur komt in de nacht naar woensdag nog een fractie lager uit met 8 graden in het oosten en 10 graden in het westen.

Woensdag: rustig zomerweer met later kans op buien
Het weerbeeld kent woensdag in eerste instantie weinig verandering en in de ochtend is het droog en vrij zonnig. Geleidelijk neemt de bewolking toe en vooral later op de dag stijgt de kans op een bui. Door een matige westelijke tot noordwestelijke windrichting is het relatief koel zomerweer. Het wordt maximaal 19 graden in de kustgebieden en dieper landinwaarts warmt het op naar 22 graden. Met deze temperaturen is het wel ideaal om buiten te sporten, want je raakt niet zo snel oververhit. Let vooral aan het begin van de middag wel op de kracht van de zon. De UV-index komt rond 6 uit en binnen een halfuur kan een gevoelige huid verbranden. In de ochtend en namiddag is de zon minder krachtig en is de kans op verbranden kleiner.

Koele noordwestenwind, soms een bui
Tijdens de rest van de week blijft de wind afkomstig uit het noordwesten en de temperatuur komt rond 20 graden uit. In het zuidoosten kan het af en toe tijdens zonnige momenten wel opwarmen richting een zomerse 25 graden. Er zijn lange droge perioden en in de loop van de dag komen stapelwolken tot ontwikkeling. Lokaal kunnen deze een bui opleveren. In de avonduren wordt het al vrij snel weer droog met brede opklaringen. Wat later in de avond en vroeg in de ochtend is het wel aan de frisse kant, dus een extra vest of een zomerjasje komen vaak goed van pas! Dit weekend daalt de kans op buien en de temperatuur komt dan mogelijk ook een fractie hoger uit.

Geef een reactie