Zon en stapelwolken

20-08-2022 BALK – Vanochtend is het op sommige plaatsen eerst een korte tijd grijs door nevel of mist. Al vrij snel komt overal de zon erbij en is het vrijwel overal een aantal uren zonnig. In de tweede helft van de ochtend, als de temperatuur is opgelopen naar ongeveer 20 graden, ontstaan verspreid over ons land steeds meer stapelwolken. In de kustgebieden blijft het waarschijnlijk heel de dag zonnig.

Vanmiddag wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Slechts een enkel exemplaar groeit uit tot een lichte bui. De temperatuur loopt gestaag op en bereikt uiteindelijk waarden tussen 20 graden in het noordwesten tot regionaal ruim 25 graden in het oosten en zuidoosten van het land. Op de Wadden is het net iets koeler en door de matige westenwind is daar een extra vest geen overbodige luxe.

Morgen neemt de bewolking toe
Ook morgen begint op veel plaatsen zonnig. Landinwaarts kan het voor campinggangers wel aan de frisse kant zijn met lokaal temperaturen iets beneden 10 graden in de eerste ochtenduren. De temperatuur loopt zondagochtend echter snel op, al krijgt de zon in het zuidwesten al langzaam meer concurrentie van dunne sluierwolken.

In de middag neemt de bewolking vanuit het zuidwesten verder toe. Eerst trekken veelal dunne sluierwolken over ons land, waar de zon prima doorheen schijnt. In het oosten en noordoosten ontstaan ook nog stapelwolken, waarvan een enkeling uitgroeit tot een lichte kortdurende bui. Later in de middag wordt de bewolking vooral in het zuiden dikker en krijgt de zon het steeds moeilijker. Het wordt 21 tot plaatselijk 24 graden. De westenwind is matig van kracht, op de Wadden en pal aan zee kan de wind soms vrij krachtig zijn. Uit de zon kan het dan ineens wat frisser aanvoelen, ondanks de relatief warme Noordzee.

Volgende week: eerst buien, daarna meer zon en warmer
Maandag trekt een gebied met veel bewolking en buien over ons land. Door de aanvoer van vrij warme lucht uit het zuiden wordt het met 19 tot 23 graden zeker niet koud, al zal dat door regen soms anders aanvoelen. Ook dinsdag valt nog een enkele bui, maar dan wordt het ’s middags alweer een stuk warmer met landinwaarts zomerse temperaturen rond 26 graden. Woensdag en donderdag is het nagenoeg droog met flink zonnige perioden. In het uiterste zuidoosten komt de temperatuur dan zelfs weer in de buurt van 30 graden. Ook volgend weekend lijkt vrij warm te verlopen. De kans op een regen- of onweersbui neemt dan wel toe.

Geef een reactie