Zacht herfstweer in eerste januariweek

02-01-2023 BALK – Deze eerste januariweek verloopt behoorlijk herfstachtig met langdurige perioden met regen, buien, nauwelijks zon en veel wind. De temperatuur ligt op een hoog niveau en kan woensdag zelfs weer pieken naar 13 graden! Die dag kunnen we ook de meeste wind verwachten. Vandaag zien we eerst een regenzone, gevolgd door enkele stevige buien. En daarbij is het vanmiddag 9 graden.

Vanochtend perioden met regen
Deze ochtend trekt een regenzone over ons land. Hierdoor regent het op veel plaatsen langdurig. In het westen en noordwesten zijn ook droge perioden, die naarmate de ochtend vordert steeds meer de overhand krijgen. Aan het begin van de ochtend is het in het oosten en zuidoosten nog zeer zacht met 12 graden. In de kustprovincies is het 7-10 graden. De temperatuur zal gedurende de ochtend landinwaarts langzaam dalen naar 10 graden. Er staat een meest matige wind uit westelijke richtingen.

Vanmiddag van de regen in de drup
De regenzone sleept aan het begin van de middag nog over het zuidoosten en in de rest van het land is het dan tijdelijk meest droog. De regenzone trekt naar Duitsland weg, maar tegelijk neemt vanuit het zuidwesten de kans op enkele stevige buien toe. In het noordwesten trekt slechts een enkele bui over, elders zijn de buien talrijk. Eind van de middag beperkt de buiigheid zich tot het oosten. De zon krijgen we vandaag niet of nauwelijks te zien, maar het zuiden en zuidwesten maken tegen zonsondergang nog kans om een glimp van de zon op te vangen.

De temperatuur ligt vanmiddag rond 9 graden en er waait een meest matige westen- tot zuidwestenwind.

Vanavond overwegend droog
De laatste stevige buien trekken aan het begin van de avond naar Duitsland weg. Daarna is in de oostelijke helft van het land zeer lokaal nog een lichte bui mogelijk. In het westen is het droog en komen brede opklaringen voor.

Vannacht is het in het hele land vrij helder en bij een zwakke wind koelt het af naar 5 graden in Zeeland tot 2 in het noordoosten. Lokaal kan het nog wat kouder worden. Eind van de nacht trekken vanuit het westen en zuidwesten wolkenvelden het land binnen en regionaal kan ook laaghangende bewolking en nevel ontstaan.

Morgen droge ochtend, later opnieuw regen
Morgenochtend is het op de meeste plaatsen droog en regionaal schijnt de zon. De kans op zon is het grootst in het oosten en noordoosten van het land. Er staat een matige zuidenwind. Geleidelijk neemt de bewolking toe en eind van de ochtend stijgt in het westen en noordwesten de kans op een beetje regen. Hou de radar daar dus goed in de gaten en neem voor de zekerheid een paraplu of regenkleding mee.

In de middag trekt een regengebied vanuit het westen over het land. De langste perioden met regen zijn voor het noordwesten en in het zuidoosten is het vaker droog. Misschien dat Limburg het zelfs geheel droog houdt. De wind wakkert daarbij flink aan. Boven land wordt de wind matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten en aan zee kan het hard waaien, windkracht 7. Het wordt ongeveer 9 graden, maar door de stevige wind voelt het een aantal graden kouder aan.

Dinsdagavond wordt het tijdelijk droger. De wind neemt daarbij nog wat verder toe in kracht. In het noordwestelijk kustgebied wordt de wind mogelijk stormachtig (8 Bft) met kans op zware windstoten van 75 tot 85 km/uur. Eind van de avond en in de nacht naar woensdag trekt een volgende regenzone over ons land heen. Het blijft de hele nacht stevig waaien en daarbij wordt het niet kouder dan een graad of 8.

Woensdag buien en geleidelijk minder wind
Het ziet er naar uit dat het regengebied woensdag al snel naar Duitsland wegtrekt. Er rest ons dan een weerbeeld met bewolking en enkele stevige buien. Tussendoor kan heel af en toe de zon schijnen. Eind van de middag neemt de buiigheid in de kustprovincies sterk af en kan het daar nog even breed opklaren. Dit kan een mooie zonsondergang opleveren.

Er stroomt woensdag opnieuw een bel zeer zachte lucht over ons land heen. Het wordt maximaal 11 graden op de Wadden en 13 graden in de rest van het land. Het waait stevig en vlagerig uit het westen tot zuidwesten, windkracht 4-6 boven land en windkracht 7 aan zee en op het IJsselmeer.

Donderdag eerst droog, later toenemende regenkans
Op donderdag begint de dag overwegend droog en met wolkenvelden. In de middag stijgt de kans op regen. Het wordt 10 graden in het noorden tot lokaal mogelijk weer 13 in het zuiden. Er staat een meest matige westenwind.

Daarna langzaam minder zacht
De dagen daarna doet de temperatuur langzaam een stapje terug. Zondag ligt de maximumtemperatuur nog rond een graad of 8. Dat is nog altijd twee graden hoger dan gebruikelijk. De kans op regen blijft groot en de zon is nauwelijks te zien.

Geef een reactie