Woonlasten in kwart van gemeenten meer dan €50.- omhoog

20-12-2022 BALK – In een kwart van de gemeenten gaan de woonlasten volgend jaar met € 50 of meer omhoog. De aanslag die een huiseigenaar in 2023 van zijn gemeente ontvangt bedraagt gemiddeld € 887. Dit blijkt uit de jaarlijkse steekproef van Vereniging Eigen Huis onder 107 van de 344 gemeenten. 

Meerpersoonshuishoudens (zoals gezinnen) betalen volgend jaar gemiddeld € 30 meer aan gemeentelijke woonlasten, die bestaan uit onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffen- en rioolheffing. Dat is een stijging van 3,6% ten opzichte van dit jaar.

Koploper in de steekproef is de gemeente Teylingen met een lastenstijging van gemiddeld € 167 per huiseigenaar, gevolgd door Bodegraven-Reeuwijk (+ € 140) en Den Haag (+ € 130). Hekkensluiter is Doetinchem, waar de gemiddelde aanslag van de woonlasten juist € 83 lager uitvalt. 

Ozb uitschieters tot wel 38 procent
De gemeente Medemblik* is in de steekproef koploper met een ozb-stijging van gemiddeld € 117, een verhoging van 38% Ook in het nabijgelegen Drechterland* gaat de aanslag voor huiseigenaren met gemiddeld € 73 omhoog, een toename met 25% (*zie noot). In Bodegraven-Reeuwijk is de Ozb-stijging met € 105 (+24%) ook zeer fors.

Opvallend is de forse ozb-verhoging van 22% in Den Haag ten opzichte van afgelopen jaar, toen die beperkt bleef tot een bescheiden 2,5%. Volgend jaar betalen huiseigenaren gemiddeld € 33 meer aan de gemeente, maar ook dan ligt de ozb in Den Haag met € 184 nog ruim onder het landelijk gemiddelde van € 337.

Ozb stijgt landelijk gematigd met 4,1%
De onroerendezaakbelasting (ozb) neemt volgend jaar met 4,1% toe. Gezien de gemiddelde WOZ-waardestijging van woningen met 14,9% en de hoge inflatie lijkt deze belastingverhoging mee te vallen. Veel gemeenten compenseren de waardestijging dan ook met een relatief lager ozb-tarief. Dat is niet het geval voor huiseigenaren in een achttal gemeenten uit de steekproef waar de ozb volgend jaar met meer dan 15% omhoog gaat.

Lagere ozb in 25 gemeenten
In 25 van 107 gemeenten gaat de ozb volgend jaar omlaag. Het meest in Venlo, waar huiseigenaren gemiddeld € 46 minder belasting betalen (van € 386 naar € 340; een daling van bijna 12%). Ook in Wormerland en Ommen daalt de ozb met ruim 9%, wat gemiddeld neerkomt op € 30 lagere lasten. In de gemeente De Fryske Marren daalt de ozb met 5,3%. (van €304,23 naar €288,25)

Afvalstoffen- en rioolheffing
Opvallend is de forse stijging van de afvalstoffenheffing in Teylingen met maar liefst € 148 (+58%). In Barendrecht betalen huishoudens volgend jaar € 95 meer voor het ophalen van het huisvuil, een stijging van 31%. In Den Haag gaat deze aanslag met € 75 per huishouden omhoog, wat neerkomt op een verhoging van 19%. 

De rioolheffing in de gemeente Simpelveld gaat volgend jaar met € 44 omhoog (+18%). Ook in Den Haag gaat deze heffing met € 23 omhoog, een toename van bijna 15%.

* In Drechterland, Medemblik en Stede Broec stijgt de ozb onder meer door de overdracht van het wegenonderhoud door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier aan deze drie gemeenten. De hogere heffing die inwoners hiervoor betalen aan de gemeente wordt gecompenseerd door een evenredige verlaging van de waterschapslasten.

Over het onderzoek
De woonlasten voor huiseigenaren bestaan uit onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffen- en rioolheffing. Huurders betalen wel afvalstoffen- en rioolheffing, maar krijgen geen ozb-aanslag opgelegd. 

Vereniging Eigen Huis deed in samenwerking met Marlyse Research een representatieve steekproef naar de ontwikkeling van de woonlasten in 107 gemeenten. In het eerste kwartaal van volgend jaar publiceert de vereniging het overzicht van de woonlasten in alle 344 gemeenten. Alle cijfers zijn afkomstig van eigen opgaven van de vermelde gemeenten. 

Bijlage: Steekproef 107 gemeenten

Geef een reactie