Wolkenvelden, wat zon en enkele buien

15-08-2022 BALK – Het stralend zonnige en hete zomerweer zijn we kwijt. Vandaag zien we wolkenvelden en regionaal nog flinke zonnige perioden. Uit de bewolking kan het hier en daar wat regenen en plaatselijk trekt een onweersbui over. Het wordt broeierig warm met maxima van 25 tot lokaal 30 graden. Ook morgen is het nog zeer warm met 25-31 graden. De kans op een bui is dan klein en is er meer ruimte voor de zon.

Vanochtend: wolkenvelden, zon, regen en lokaal onweer
Vanochtend hebben grote delen van het land te maken met wolkenvelden met tussendoor wat zon. Hier en daar valt uit de bewolking een beetje regen en lokaal kan onweer voorkomen. Vooral in het noordoosten zijn er nog flinke zonnige perioden. De temperatuur loopt op naar 22 graden in het zuiden van het land tot 28 graden in Groningen. Er staat een zwakke tot matige zuidelijke wind.

Vanmiddag: wolken, zon en lokale buien
In de middag verandert er weinig. Er is veel bewolking, waaruit soms wat regen kan vallen. In het noordoosten van het land is de bewolking dunner en schijnt de zon nog regelmatig, maar daar kan wel een losse regen- of onweersbui ontstaan. Eind van de middag is in het zuiden van het land kans op een zeer lokale felle onweersbui met hagel en windstoten. De hoogste temperaturen worden vanmiddag behaald in het noordoosten van het land. Daar wordt het 28 tot 30 graden. Elders komt de middagtemperatuur uit op 25 tot 28 graden, afhankelijk van de hoeveelheid bewolking. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is zwak tot matig van kracht.

Vanavond: regionaal nog een bui
Vanavond trekt er veel bewolking over het midden en noorden van het land, waaruit regionaal nog wat regen kan vallen. In het zuiden komen enkele opklaringen voor, maar is vooral aan het begin van de avond nog kans op een lokale felle onweersbui. De temperatuur ligt tot aan zonsondergang ruim boven 20 graden. Vannacht wordt het overal droog. Er is een afwisseling van sluierbewolking en opklaringen. De minima komen uit rond 18 graden in de kustgebieden en rond 16 graden landinwaarts.

Morgen: zonnige perioden en lang droog
Dinsdagochtend zijn er flinke zonnige perioden, maar er trekt ook sluierbewolking over het land. In het noorden begint de dag waarschijnlijk nog met dikkere bewolking. ’s Middags wordt de sluierbewolking vanuit het zuiden dikker en zal de zon steeds vaker schuil gaan. Ook ontstaan er stapelwolken en eind van de middag stijgt in het zuiden de kans op een lokale felle regen- of onweersbui. Hou onze regenradar dus goed in de gaten, als je in het zuiden van het land op pad gaat.

Het wordt opnieuw een warme dag met maxima van 25 graden aan de kust tot 31 graden aan de Duitse grens. De luchtvochtigheid is hoog en daardoor voelt het een paar graden warmer aan. Er staat een matige, aan de kust vrij krachtige, zuidwestenwind.

Dinsdagavond is vooral in het zuidwesten van het land kans op een stevige regen- of onweersbui. Eind van de avond en in de nacht neemt de buienkans ook elders in het zuiden en midden van het land toe. De minima komen uit rond 17 graden.

Woensdag: grote kans op buien
Op woensdag is er grote kans op regen- en onweersbuien in het hele land. Hoe zwaar de buien precies uitpakken is nog onzeker, maar plaatselijk kan mogelijk veel regen vallen in korte tijd. De uitgedroogde bodem heeft moeite om dit regenwater op te nemen. Hierdoor is lokale wateroverlast niet uitgesloten.

Door de buien wordt het aanmerkelijk minder warm. De maxima komen uit rond 23 graden op de Wadden, 24 langs de westkust en 25 á 26 graden landinwaarts. De hittegolf is daarmee in de kustgebieden voorbij, maar duurt in het binnenland nog een dagje voort. Zolang het dagelijks zomers warm wordt is de hittegolf nog gaande. Door een hoge luchtvochtigheid en weinig wind zal het benauwd aanvoelen.

Donderdag: opnieuw buien
Ook donderdag moeten we rekening houden met regen- en onweersbuien. De kans op buien lijkt op dit moment het grootst voor het oosten van het land, maar op deze termijn is het nog onzeker waar de buien zullen voorkomen en hoe zwaar ze worden. Het wordt opnieuw 23 tot 26 graden, waardoor regionaal nog altijd sprake is van een hittegolf.

Vanaf vrijdag: afwisselend zomerweer
Vrijdag neemt de kans op buien af en vooral zaterdag lijkt een droge zomerdag te worden. De maxima komen dan uit rond 23 graden. Daarmee is de hittegolf overal voorbij. Eind van het weekend neemt de kans op buien waarschijnlijk weer toe. Het ziet er dus naar uit dat we een afwisseling gaan krijgen van droge dagen en dagen met regen of buien. Of het genoeg zal regenen om de droogte te verlichten is nog onzeker.

Geef een reactie