Wolkenvelden, regionaal een lichte bui

10-07-2022 BALK – Komende dagen is eerst nog relatief veel bewolking aanwezig, maar vanuit het zuiden wint de zon steeds meer terrein. Op wat lichte regen na blijft het droog. Door een noordwestelijke windrichting is de temperatuur gematigd voor de tijd van het jaar. In de nieuwe week wordt het zonniger en warmer. Volgend weekend krijgen we mogelijk weer met hitte te maken.

Vanochtend: veel wolkenvelden en wat lichte buien
Er zijn uitgestrekte wolkenvelden aanwezig en plaatselijk valt een licht buitje. Als er gaten vallen in het wolkendek en de zon even goed doorbreekt voelt het gelijk een stuk warmer. De zon heeft in het uiterste zuidwesten de grootste kans om door te breken. Daar warmt het in de loop van de ochtend op naar 20 graden. Elders blijft de bewolking hardnekkig met de grootste kans op wat gespetter in het noordoosten, al zal het ook lange tijd droog blijven. Hier blijft de temperatuurstijging enkele graden achter. De wind is afkomstig uit het noordwesten en voert relatief koele lucht aan. Vooral in het Waddengebied en op het IJssel- en Markermeer is de wind duidelijk aanwezig met windkracht 4 of 5. In het midden en zuiden staat een zwakke tot matige bries.

Vanmiddag: meeste zon aan zee
Vooral in het binnenland zijn (dunne) wolkenvelden aanwezig en komen stapelwolken tot ontwikkeling. De zon heeft de beste papieren om flink te schijnen in het zuidwesten. Daar worden ook de hoogste temperaturen bereikt. Op het warmste moment van de middag is het bijvoorbeeld 23 graden in Zeeland, Zuid-Holland en het westen van Brabant. Er staat een matige westelijke tot noordwestelijke wind. In het noorden en noordoosten blijft de temperatuur door de bewolking steken op 18 tot 20 graden. Met uitzondering van een enkele lichte bui blijft het droog. Langs de Waddenkust waait het eerst nog stevig door en dat maakt het gevoelsmatig wat frisser. In de loop van de middag zwakt de westen- tot noordwestenwind iets af en wordt overwegend matig van kracht.

Vanavond: rustige zomeravond, wel wat fris
Het klaart breed op afgewisseld met wat restanten bewolking en tijdens de avonduren blijft het droog. De wind gaat liggen en wordt zwak tot matig, windkracht 2 of 3. De temperatuur zet geleidelijk een daling in naar 16 tot 18 graden. Vooral als het begint te schemeren koelt het in rap tempo verder af. Als je ’s avonds nog een wandelingetje maakt of een drankje doet op het terras komt een zomerjasje goed van pas.

Vannacht: droog, regionaal brede opklaringen
Vooral in het zuiden klaart het breed op en omdat het nauwelijks waait kan plaatselijk wat nevel of een ondiepe mistbank boven de weilanden of sloten ontstaan. Het koelt af naar een graad of 13. Vanaf de Noordzee trekken met de noordwestelijke windrichting meer wolkenvelden over het noorden van het land. Hier koelt hier niet verder af dan 15 à 16 graden. Het blijft wel overal droog.

Morgenochtend: eerst veel wolkenvelden
De dag gaat wat fris van start en op veel plaatsen heeft de zon weer concurrentie van wolkenvelden. In het zuiden is na een relatief heldere nacht de grootste kans op een vrij zonnig verloop van de ochtend. De wind is afkomstig uit noordelijke richting en is zwak van kracht, met uitzondering van de kustgebieden waar een steviger briesje staat. Geleidelijk wint de zon vanuit het zuiden meer terrein.

Morgenmiddag: overwegend zonnig en regionaal zomers warm
De zon breekt op veel plaatsen door en de wolkenvelden beperken zich tot het uiterste noorden en noordoosten. Er komen wat onschuldige stapelwolken tot ontwikkeling en het blijft droog. Met het zonnetje erbij warmt het sterker op in vergelijking met het weekend. In het zuiden kan het lokaal zelfs zomers warm worden met uitschieters naar 25 of 26 graden. Elders is het een warme zomerdag met waarden tussen 20 en 25 graden. Onder bewolking in delen van Groningen en Drenthe komt het kwik met moeite rond 20 graden uit. Eerst staat er nog een zwakke tot matige noordwestenwind, maar in de loop van de middag valt de wind weg en wordt veranderlijk van richting.

Morgenavond: fraai zomerweer
De laatste wolkenvelden lossen op en de avond verloopt overwegend helder met hooguit wat dunne sluierwolken. Waarschijnlijk is hierdoor een mooie zonsondergang te zien en het is nog lang aangenaam buiten met temperaturen rond 20 graden. Het waait nauwelijks uit veranderlijke richting.

Dinsdag: zonnig en steeds warmer
Er breekt een periode aan met zonnig en droog weer en de temperatuur zit daarbij in de lift. Deze dinsdag wordt het al zomers warm in het noordwesten met 25 graden in Den Helder en op Texel. In delen van Noord-Brabant en Limburg kan het zelfs tropisch worden met grote kans op 30 graden. Vooral in de ochtend is het flink zonnig en in de middag ontstaan wat kleine stapelwolken. Het blijft droog en het waait nauwelijks, waardoor het soms nog wat warmer aanvoelt.

Woensdag: aanhoudend zomers
Opnieuw staat een dag met droog en vrij zonnig zomerweer op de planning. In vergelijking met de dinsdag doet het kwik en klein stapje terug en het wordt 22 tot 28 graden van noord naar zuid. Alleen in het uiterste zuiden is nog kans op 30 graden.

Aangenaam zomerweer, daarna mogelijk hitte
De aanloop naar het weekend verloopt met kalm zomerweer. De zon schijnt uitbundig afgewisseld met vriendelijke stapelwolken. In de kustprovincies is het ideaal strandweer met een ruime 20 graden. In het binnenland is het nog een fractie warmer met op grote schaal zomerse temperaturen van 25 graden of iets meer. Tijdens het weekend doet de temperatuur er mogelijk nog een schepje bovenop en kan het regionaal weer tropisch warm worden.

Geef een reactie