Wolken, zon en een bui

21-11-2022 BALK – Vandaag wint zachte lucht terrein. Er is een mix van zon, wolken en enkele buien en het wordt 3 tot 9 graden. Aan het einde van de middag en vooral vanavond trekt een regenzone vanaf het zuidwesten over het land. De komende dagen is het wisselvallig herfstweer en vanaf donderdag is het behoorlijk zacht voor de tijd van het jaar met maxima rond 11 graden.

Maandag wolken, zon en buien, vanavond regen
In Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel en Flevoland kunnen lokaal wegen nog glad zijn door sneeuwresten en/of bevriezing van natte weggedeelten. Vooral in Overijssel komt nog mist voor. Geleidelijk stijgt de temperatuur en dan verdwijnt de gladheid. Ook komt nevel en mist voor. Verder trekken er van west naar oost enkele buien over het land. Vanuit het zuidwesten trekken ook opklaringen over het land. De wind is zwak of matig en waait uit zuidelijke richtingen.

Vanmiddag is het op veel plaatsen een tijd droog. Vooral in het noorden is nog een (winterse) bui mogelijk. Af en toe kan de zon schijnen, maar vanuit het zuidwesten raakt het weer geheel bewolkt en eind van de middag bereikt een regengebied Zeeland. De zuiden- tot zuidoostenwind wordt matig en op het water (vrij) krachtig. De middagtemperatuur varieert van 2 of 3 graden in het noorden tot zo’n 9 graden in Zeeland.

Tijdens de avond breidt de regen uit over het land. Ook in het noordoosten lijkt alle neerslag dit keer gewoon als regen te vallen. Voor de regen daalt het kwik in Groningen nog richting het vriespunt, maar tijdens de regen stijgt de temperatuur langzaam weer naar 3 graden. In het zuiden, midden en westen van het land is het vanavond 5 tot 8 graden.

Vannacht wordt het vanuit het zuidwesten droog met opklaringen. In het noorden valt tot het einde van de nacht regen. Er waait een matige zuidenwind en aan het einde van de nacht ligt de temperatuur op de meeste plaatsen tussen 3 en 5 graden.

Dinsdag vooral zuiden (mot)regen
Morgenochtend is het eerst droog en wisselend bewolkt met op veel plaatsen ruimte voor de zon. Langs de westkust is in de loop van de ochtend kans op een bui en ook in Zuid-Nederland neemt later de kans op wat regen toe.

Morgenmiddag is er veel bewolking en valt in het zuiden soms wat (mot)regen. In de noordelijke helft van het land is er nog af en toe ruimte voor de zon. Het wordt 6 graden op de Waddeneilanden tot 9 graden in Zeeland bij een matige wind uit het zuiden tot zuidoosten. Op de Waddeneilanden is de wind vrij krachtig, 5 Bft.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag is het bewolkt en kan in het hele land af en toe wat (mot)regen vallen. Kouder dan een graad of 4 wordt het niet.

Woensdag regengebied trekt over het land
Woensdagochtend is het een tijdje droog met mogelijk nog even wat zonneschijn. Al snel raakt het bewolkt en in de loop van de dag trekt van zuidwest naar noordoost een regengebied over het land. Er valt een paar uur regen en daarbij kan het ook even flink doorregenen. Het wordt 8 graden in Noord-Nederland tot lokaal 11 graden in het zuidwesten. De wind draait tijdens de passage van het regengebied van zuid naar zuidwest. Landinwaarts in de wind matig van kracht, aan zee wordt de zuidwester later op de dag krachtig, 6 Bft.

Donderdag zacht en groot deel van de dag droog
Donderdag wordt het 10 graden op de Waddeneilanden tot 12 graden in Zuid-Nederland. Hiermee is het zacht voor de tijd van het jaar. Maxima van een graad of 8 zijn gebruikelijk eind november. Waarschijnlijk verloopt een groot deel van de dag droog met een mix van wolken en zon. Eind van de middag neemt vanuit het westen de kans op regen toe.

Vaak droog en mogelijk wat kouder
Vrijdag en zaterdag is het licht wisselvallig met soms zon, maar ook kans op een enkele bui. Het blijft zacht met maxima rond 11 graden, minima rond 6 graden en de wind zit in de zuidwesthoek. Vanaf zondag lijkt de wind een voorkeur te krijgen voor het zuidoosten en kan het een aantal dagen grotendeels droog blijven. Mogelijk komt de temperatuur volgende week wat lager uit. Vooral de nachten kunnen dan kouder verlopen met lokale vorst.

Geef een reactie