Wisselvalliger herfstweer

15-11-2022 BALK – Na een lange periode met rustig en droog weer, volgt vandaag een duidelijke weersomslag. Er zijn zonnige perioden, maar vooral in het noorden en westen komen ook wolkenvelden voor. Lokaal kan een bui vallen. De komende dagen verlopen vooral ‘s nachts vaak nat met soms flink wat regen, maar overdag breekt de zon vaker door en is het juist veel droger. De temperatuur gaat later in de week geleidelijk verder omlaag.

Af en toe zon
Er trekken wolkenvelden over het land, maar tussendoor schijnt de zon ook van tijd tot tijd. In het noorden valt een plaatselijke bui, elders is het tot ver in de middag droog. Bij een matige en aan zee soms vrij krachtige zuidoostenwind, komt de temperatuur uit rond 13 graden. Daarmee is het opnieuw iets te zacht voor deze tijd van het jaar.

Vanaf vanavond regenachtig
Vanaf de namiddag neemt de bewolking vanuit het zuidwesten snel toe, in de avond gevolgd door regen. Op veel plaatsen kan zo’n 5 millimeter neerslag vallen. In de nacht blijft het noordoosten van ons land regenachtig, elders volgen droge perioden. De temperatuur daalt niet verder dan 9 graden en de wind neemt gedurende de nacht langzaam af.

Woensdag geregeld zon
Morgen vallen we tussen twee regengebieden in, waardoor het eigenlijk een heel vriendelijke dag wordt. De zon schijnt van tijd tot tijd flink, al ontstaan verspreid over het land ook stapelwolken. In de middag kan aan zee een enkele bui vallen. De middagtemperatuur stijgt naar 11 graden in het noorden tot 13 graden landinwaarts. Het waait matig en aan zee later (vrij) krachtig uit het zuiden, later meer uit zuidoostelijke richtingen.

Woensdagavond opnieuw regen en onstuimig
In de avond komt vanuit het zuidwesten opnieuw een regengebied het land binnen. Die zone is waarschijnlijk een stuk actiever met plaatselijk meer dan 10 millimeter regen. Bovendien gaat het fors waaien met in de nacht naar donderdag aan zee kans op windstoten rond 75 km/uur. Tegen donderdagochtend heeft de meeste regen alweer het land verlaten.

Donderdag enkele buien
Enkele buien en zonnige momenten wisselen elkaar donderdag overdag af, maar veel neerslag wordt dan niet meer verwacht. Het waait stevig met een matige tot krachtige zuidwestenwind, die aan zee soms zelfs even kan tippen aan hard, dat is windkracht 7. Pas in de namiddag zwakt de wind geleidelijk af. Verder is het zacht met maxima tot 14 graden in het zuiden. De normale temperatuur voor deze tijd is een graad of 9.

Vrijdag en weekend geleidelijk kouder
Vanaf vrijdag wordt de atmosfeer geleidelijk rustiger en neemt de wind snel in kracht af. Met name op vrijdag kan nog wel enige tijd regen vallen. Tegelijkertijd stroomt koudere lucht vanuit Oost-Europa langzaam onze kant op, maar zal ons waarschijnlijk niet bereiken. De maxima schommelen vrijdag rond 10 graden en in het weekend is het overdag veelal 5 tot 9 graden van noordoost naar zuidwest. Tijdens brede opklaringen kan het dan in de nachtelijke uren op sommige plaatsen een graadje vriezen.

Geef een reactie