Rode Kruis breidt voedselhulp in Nederland uit

15-11-2022 BALK – Op steeds meer plekken in Nederland is het nodig om voedselhulp te verlenen.  Eerder al begonnen we met het uitdelen van ontbijtpakketten in Friesland en Utrecht. Vanaf volgende week gaat het Rode Kruis ook gezinnen in Noord-Holland helpen. Ze schatten dat zo’n 400.000 mensen in onzichtbare voedselnood zitten, en verwachten dat op steeds meer plekken hulp nodig is.

Steeds meer mensen in Nederland hebben niet genoeg geld om voldoende en voedzaam eten te kopen voor hun gezin. Door de inflatie en stijgende vaste lasten hebben mensen steeds vaker hulp nodig. Sinds de coronacrisis kloppen steeds meer mensen bij het Rode Kruis aan voor voedselhulp.

Ontbijttassen voor gezinnen in Friesland, Utrecht en Noord-Holland
In verschillende provincies helpt het Rode Kruis met ontbijtpakketten. Die pakketten hebben een waarde van €10 en gaan naar gezinnen waarvan de kinderen vaak met een lege maag naar school gaan. Ze delen ze uit samen met partnerorganisaties, zoals buurthuizen.

In Friesland helpt het Rode Kruis inmiddels zo’n 600 kinderen per week met een ontbijtpakket. In de provincie Utrecht begonnen ze vorige maand met uitdelen, en zagen ze de vraag al snel toenemen. Binnen 3 weken breidden ze het aantal ontbijtpakketten uit van 50 naar 120.

Volgende week starten we de hulp op in Noord-Holland. Dit zal nog op kleine schaal zijn. Verwacht wordt dat andere provincies snel zullen volgen.

Boodschappenkaarten voor ‘onzichtbare groep mensen’
Naast de ontbijtpakketten deelt het Rode Kruis ook boodschappenkaarten uit in Nederland. Dit zijn kaarten waarmee mensen zelf in de supermarkt de producten kunnen kopen die zij nodig hebben. Met deze tijdelijke, laagdrempelige hulp houden mensen hun keuzevrijheid.

Ze focussen zich bij deze hulp met name op mensen die niet in aanmerking komen voor reguliere hulpverlening of bij wie het niet lukt om zelf die hulp te vinden. We werken ook hierbij samen met partnerorganisaties in wijken, die weten welke mensen hulp nodig hebben. Op die manier proberen we deze ‘onzichtbare groep mensen’ te bereiken.

Verdrietig
Het is verdrietig om te zien dat ook in Nederland mensen in voedselnood zijn. Heleen van den Berg, Hoofd Nationale Hulp van het Nederlandse Rode Kruis: “In een welvarend land als Nederland zou niemand zich zorgen mogen maken over voldoende eten. Toch horen wij elke dag van mensen dat ze maaltijden moeten overslaan. Ook horen we dat ouders zelf niet eten om te zorgen dat hun kind dat wel kan. Mensen ervaren groente en fruit als onbereikbare luxe. Een vrouw vertelde me dat ze de hele week alleen pannenkoeken eet, en haar kind geen lunchtrommel mee kan geven naar school.”

Het Rode Kruis helpt
In tijden van nood mag niemand alleen staan. Daarom helpt het Rode Kruis mensen in nood. Ook in Nederland. Want waar ter wereld je ook bent: zie je het Rode Kruis, zie je hulp.

Meer over voedselhulp

Geef een reactie