Wisselvallige en zachte week

19-12-2022 BALK – Een wisselvallig weertype doet vanaf vandaag ons land aan. Met een stevige zuiden- tot zuidwestenwind wordt zachte lucht aangevoerd met op maandag 7 tot 10 graden en dinsdag zelfs op grote schaal 10 graden. Het is daarbij vaak bewolkt en van tijd tot tijd trekken regengebieden over het land. Ook de rest van de week verandert er weinig aan dit weerbeeld.

Vanochtend oplopende temperaturen en regenachtig
Een neerslaggebied trekt van west naar oost over het land. De temperatuur ligt in het noordoosten zo’n 2 à 3 graden boven het vriespunt, in het zuidwesten is het al 6 of 7 graden. Met een matige tot vrij krachtige zuiden- tot zuidwestenwind wordt steeds zachtere lucht aangevoerd, waardoor de temperatuur aan het eind van de ochtend is opgelopen naar 6 tot 8 graden.

Vanmiddag vrij zacht met af en toe regen
In de middag volgen vanuit het zuidwesten wat vaker droge momenten, maar vooral het noorden blijft gevoelig voor perioden met (mot)regen. De maxima liggen met 7 tot 10 graden flink hoger dan afgelopen week. De hoogste waarden worden bereikt in Zuid-Limburg en de zon kan vooral daar nog kort doorbreken. De wind blijft ook een aanwezige factor met boven land windkracht 3 à 4, aan zee een windkracht 6.

Vanavond en vannacht bewolkt en blijvend zacht
Vanavond blijft het bewolkt met af en toe regen, al zijn er ook droge momenten. De minima doen met 7 tot 9 graden nauwelijks onder voor de maxima van maandag. In de loop van de nacht volgt vanuit het zuidwesten een nieuw regengebied.

Morgen wisselvallig en zacht
Morgenochtend start op veel plaatsen nat, dus een poncho is zeker aan te raden als je naar buiten gaat. Het is daarbij zacht met temperaturen die tussen 8 en 10 graden liggen. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig.

Morgenmiddag komen de maxima op veel plaatsen uit in de dubbele cijfers met 10 of 11 graden. Alleen in het noorden wordt de 10 graden net niet bereikt. Het weerbeeld is daarbij onveranderd nat, met de meeste regen in de zuidoostelijke helft van het land.

Morgenavond overheerst de bewolking op veel plaatsen met vooral in het zuidoosten nog steeds perioden met regen. De temperatuur ligt rond 8 graden. Vanuit het noordwesten volgen in de loop van de avond en nacht meer opklaringen, waarin de temperatuur uiteindelijk daalt naar 5 of 6 graden.

Woensdag droge start, daarna opnieuw regen
In tegenstelling tot de eerste twee dagen van de week start woensdag droog met ook ruimte voor de zon. Dat is echter niet van lange duur, want in de middag volgt vanuit het westen een nieuw regengebied. De temperatuur ligt daarbij rond 9 graden.

Daarna voorlopig blijvend wisselvallig
Ook in de tweede helft van de week veroorzaakt een zuidwestelijke stroming een komen en gaan van regengebieden met tussendoor hooguit af en toe ruimte voor de zon. Het blijft daarbij erg zacht voor de tijd van het jaar met in het zuiden zelfs uitschieters naar 13 graden. Ook tijdens de nachten blijft het kwik ruim boven het vriespunt en winterweer is voorlopig dus ver weg.

Geef een reactie