Winterse buien en het voelt koud aan

27-03-2023 BALK – Vandaag is het vrij koud voor eind maart met een koude noordwestelijke wind en enkele winterse buien met natte sneeuw of hagel. Tussendoor is er wel veel ruimte voor de zon. Het wordt maximaal 6 tot 8 graden. Vanaf morgen wordt het zachter, maar het blijft wisselvallig. Donderdag kan het 15 of 16 graden worden.

Vanochtend enkele winterse buien en zon
De zon schijnt flink, al komen er ook stapelwolken voor die verspreid over het land voor een bui zorgen. Deze buien hebben een winters karakter met natte sneeuw of wat hagel. Bij een matige tot aan de kust vrij krachtige noordwestelijke wind, die het voor het gevoel nog wat kouder maakt, is het tegen het eind van de ochtend een graad of 6.

Vanmiddag eerst nog een enkele winterse bui, lage (gevoels)temperatuur
De temperatuur loopt vanmiddag op naar maximaal 8 graden. Daarmee is het koud voor de tijd van jaar, want waarden van 10 tot 12 graden zijn eind maart gebruikelijker. Daarbij staat ook nog eens een matige tot vrij krachtige noordwestelijke wind, 4 tot 6 Bft., die het voor het gevoel nog enkele graden kouder maakt. Tijdens het eerste deel van de middag trekken er nog altijd enkele winterse buien over het land, soms met natte sneeuw of wat hagel. In de loop van de middag trekken de buien weg en blijft het op de meeste plaatsen droog. Daarbij laat de zon zich geregeld goed zien.

Vanavond en vannacht helder en koud
Vanavond klaart het breed op en gaat de wind liggen. Vannacht is het lange tijd helder en koelt het flink af. Landinwaarts vriest het op uitgebreide schaal licht met minima tussen de -1 en lokaal -3 graden. In de kustgebieden daalt het kwik naar waarden rond of net boven nul. Aan het eind van de nacht neemt de bewolking in het zuidwesten geleidelijk toe.

Morgen toenemend bewolkt, later regen
Morgenochtend vriest het op verschillende plaatsen en kan het dus zijn dat je je autoruiten moet krabben. Eerst schijnt overal geregeld de zon nog, maar vanuit het zuidwesten neemt de bewolking gedurende de ochtend toe. De vorst verdwijnt snel en tegen het eind van de ochtend stijgt het kwik naar een graad of 7.

Morgenmiddag krijgt de zon het steeds moeilijker en wordt het overal bewolkt. Het blijf tot de avond nog droog en de temperatuur stijgt naar maximaal 7 tot 9 graden. De wind is veelal zuidwestelijk en matig van kracht.

Morgenavond is het bewolkt en trekt er vooral over de westelijke heft van het land een gebied met regen. In de nacht naar woensdag is overal een beetje regen mogelijk. Door de bewolking koelt het maar amper af.

Woensdag bewolkt en zachter, soms regen
Woensdag voert de zuidwestenwind duidelijk zachtere lucht aan. De bewolking heeft de overhand en vooral tijdens de middag kan er soms wat regen vallen. Het wordt maximaal 12 graden in het noorden tot 14 in het zuidoosten van het land.

Donderdag zacht en buien
Donderdag wordt het nog een tikkeltje zachter en wordt het 13 tot 15 graden. In het zuidoosten van het land kan het regionaal 16 graden worden. Daarbij wisselen wolkenvelden, een enkele bui en zon elkaar af. Met name landinwaarts kan een pittigere bui vallen met lokaal onweer of wat hagel.

Daarna wisselvallig en eerst nog zacht
De dagen daarna blijft de wind uit de zuidwesthoek waaien. Het blijft wisselvallig met veel bewolking en van tijd tot tijd neerslag. De middagtemperatuur ligt eerst nog tussen de 12 en 15 graden. Later zakt deze iets terug naar 9 tot 13 graden.

Geef een reactie