Wil jij zeiltrainer-coach worden?

10-10-2022 BALK – Vind je het leuk om anderen beter te maken en je ervaring als wedstrijdzeiler door te geven? Dan is de opleiding Zeiltrainer-coach iets voor jou!

Wil je graag zeilers enthousiast maken voor onze mooie sport? En ze coachen in hun ontwikkeling als sporter en mens? Training geven en coachen is een prachtig vak! Op 16 november start een nieuwe opleiding tot zeiltrainer 3/4 in Medemblik. 

Zeiltrainer-coach 3
Als Zeiltrainer-coach 3 begeleid je beginnende en gevorderde wedstrijdzeilers bij je vereniging of een andere organisatie. Zeilers wegwijs maken bij wedstrijden en hen de wedstrijdsport laten beleven geeft veel voldoening. En als je werkt met meer ervaren wedstrijdzeilers kun je veel voor ze betekenen als ze door jou steeds sneller en slimmer rond de wedstrijdbaan gaan.

In deze opleiding ligt de nadruk vooral op training geven. Hoe draag je jouw enthousiasme uit? Hoe kun je de zeilers uitdagen? Je leert een training te organiseren zodat het veilig en uitdagend is. Je verdiept je in techniek en tactiek, leert over een logische opbouw en oefeningen daarbij te bedenken. Het gaat vooral ook om jouw benadering van de zeilers waarmee je de basis legt voor sportplezier en talentontwikkeling. Je ontwikkelt een stijl van werken die bij jou past.

Zeiltrainer-coach 4
Deze opleiding richt zich op begeleiding van wedstrijdzeilers die meedoen aan landelijke en internationale wedstrijden. Je kunt toewerken naar een rol van hoofdcoach van een groep, vereniging of organisatie. Het gaat over de ontwikkeling van jouw zeilers tot totale sporters. Je bent dus veel meer aan het coachen. Je stelt het complete programma samen met gerichte aandacht voor fysieke training, mindset, mentale kracht en voeding. Jouw kijk op talentontwikkeling ontwikkelt zich met deze opleiding verder zodat je die in training, coaching, het totale programma en het beleid van jouw organisatie ook echt uit kunt dragen.

Basisprogramma: Kick-off & Praktijkweekenden
Na een online kick-off avond volgen er twee praktijkweekenden waarin we vooral ingaan op de organisatie, methodiek, didactiek bij trainingen. Tijdens deze weekenden geef je training aan mede-deelnemers in wedstrijd-kielboten. Je krijgt gerichte feedback van de anderen en de leercoaches. Het zijn intensieve weekenden met de nodige uren op het water afgewisseld met evaluaties.

 Medemblik
Kick-off (online)wo. 16 nov. (19u tot 21:30u)
Praktijkweekend 1vr. 25 nov. (19u) tot zo. 27 nov. (17u) 
Praktijkweekend 2vr. 9 dec. (19u) tot zo. 11 dec. (17u)
Reserve praktijkweekend*vr. 16 dec. (19u) tot zo.18 dec. (17u) 

*Omdat we in de winter meer kans hebben op slecht weer plannen we 3 praktijkweekenden waarvan we er 2 gebruiken.

Themabijeenkomsten ZTC 3
In negen themabijeenkomsten gaan we met allerlei onderwerpen aan de slag voor de inhoud en aanpak van je training of coaching. Deze bijeenkomsten zijn deels online en deels live. De groep die in Medemblik de praktijkweekenden heeft gevolgd komt voor de live themabijeenkomsten bij elkaar in Utrecht.

ThemabijeenkomstUtrecht (Watersportverbond)
Talentontwikkeling en Inspelen op de groepwo. 30 nov. (19:30-21:30u) – Online
Bootsnelheid Basicswo. 11 jan. (19:30-21:30u) – Online 
Bootsnelheid toegepast & Fysieke trainingwo. 25 jan. (16u – 21:30u) – Live
Type of day – Meteowo. 8 feb. (19:30 – 21:30u) – Online
Type of day – Strategie & Wedstrijdreglementwo. 15 feb. (16u – 21:30u) – Live
Tactiek en oefenvormen & EHBO en blessurepreventiewo. 8 mrt. (16u -21:30u) – Live

Niveau 4: extra themabijeenkomsten en coachweekend
Voor de Zeiltrainer-coach 4 opleiding zijn er nog vier extra themabijeenkomsten en een coachings-weekend. In dat weekend ben je als coach mede-deelnemers aan het begeleiden in wedstrijdsituaties.

OnderdeelMedemblik/ Utrecht
Themabijeenkomsten Mindset en Prestatiegedrag & Voedingwo. 15 mrt. (16u-21:30u) – Utrecht
Coachings-weekendvr. 24 mrt. (19:30u) tot zo. 26 mrt (17u) – Medemblik
Themabijeenkomsten Fysieke programma’s & Visie maakt vakmanschapwo. 5 apr. (16u-21:30u) – Utrecht

Praktijkperiode
Het meeste leer je uiteindelijk in de echte praktijk. We gaan ervan uit dat je regelmatig een wedstrijdgroep begeleidt, bij voorkeur een eigen groep. Gedurende de hele opleiding staat jouw persoonlijke ontwikkeling als trainer centraal. We bouwen daarin verder op de ervaring die al hebt als wedstrijdzeiler en/of als coach. Je krijgt een leercoach en kiest een praktijkbegeleider die je regelmatig ziet in jouw praktijk. In de Watersport Academy Online, onze elektronische leeromgeving, vind je alle benodigde informatie en opdrachten waarmee je in de praktijkperiode aan de slag gaat. Als je alle opdrachten hebt afgerond ontvang je het diploma.

Investering
De eigen bijdrage voor deze opleiding is:
€ 595,- voor Zeiltrainer-coach 3
€ 895,- voor Zeiltrainer-coach 4

Vaak is de vereniging of klasse-organisatie waar je actief bent bereid om in jou te investeren en (een deel van) de kosten te vergoeden. Soms kunnen zij ook subsidies hiervoor aanvragen. Overigens dekken de genoemde bedragen ongeveer ⅓ van de totale kosten van het traject. ⅔ van de kosten neemt het Watersportverbond voor haar rekening als investering in jou en de organisatie waar jij actief bent. Dit omdat we geloven dat goede trainer-coaches onze sport flink vooruit kunnen helpen.

Met commitment naar vakmanschap
Aan het einde van de opleiding heb je veel input gekregen om je als trainer-coach door te ontwikkelen naar een vakman of vakvrouw. Je kunt zelfstandig aan de gang en hebt vooral veel ideeën opgedaan om je zeilers (en jezelf) steeds weer uit te dagen. De bijeenkomsten zijn in een korte periode gepland zodat je de opleiding vlot af kunt ronden. Dat vraagt tegelijkertijd commitment. Voor de praktijkweekenden is aanwezigheid een vereiste. Hoe lang je over totale opleiding doet hangt ook af van je ervaring en hoe actief je bent in je praktijkperiode. Met 100% commitment kun je rekenen op ook alle toewijding van de leercoaches en praktijkbegeleiders.

Inschrijven
Doe je mee? Meld je aan via opleidingen@watersportverbond.nl. Er zijn een beperkt aantal plaatsen dus laat het snel weten. Wil je meer informatie? Stel je vragen of maak een account aan op www.watersportacademyonline.nl. Je kunt dan rondkijken in de leeromgeving van Zeiltrainer-coach 3 en 4.

Geef een reactie