Wetenschappelijke bodemvorming onder voedselbosbouw

07-01-2023 BALK – In enkele jaren tijd zijn er honderden voedselbossen aangeplant in Nederland. In 2030 moet er 1.000 hectare voedselbossen en 25.000 hectare agrobosbouw zijn. In het project ‘Wetenschappelijke bodemvorming onder de voedselbosbouw’ moet duidelijk worden in welke mate voedselbossen het landbouwsysteem kunnen verduurzamen.

Bij agrobosbouw worden eenjarige gewassen met meerjarige gewassen gecombineerd, door bijvoorbeeld rijen bomen tussen de akkers met graan te plaatsen.De bomen hebben een positieve werking op het eenjarig gewas omdat ze schaduw geven en dieper wortelen. Dat helpt in droge perioden en bij veel neerslag en ook houden ze meer CO2 vast.

Voedselbosbouw gaat nog een stapje verder. Dan worden er alleen maar meerjarige gewassen geteeld, waarvan een deel als voedsel kan dienen: vruchten, noten en zaden. Mest en bestrijdingsmiddelen zijn niet nodig. In Nederland zijn er 18 boeren die een voedselbos van minstens 5 hectare begonnen zijn.

Het economische model voor een voedselbos vormt nog wel een dilemma. De teler bespaart op kosten doordat geen machines en gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn, maar het duurt wel 10 jaar voordat er een optimale productie is. Bovendien gebeurt het oogsten in voedselbossen vaak handmatig door vrijwilligers.

De voedselbossen in Almere en Schijndel die speciaal voor het onderzoek zijn geplant zijn zo ontworpen dat de oogst in de toekomst ook met kleine machines mogelijk is. Die moeten nog wel ontwikkeld worden en ook daar vindt nog onderzoek naar plaats. Voedselbossen zijn geen alternatief voor akkerbouw, stelt Kruit. Het past wel in een nieuw landbouwsysteem met meer diversiteit.

Geef een reactie