Weiden in kruidenrijk grasland zorgt voor meer omega-3-vetzuren in de melk

11-03-2023 BALK – Onderzoekers van de Faculteit Landbouw- en Voedingswetenschappen toonden vorig jaar aan dat grazende koeien op soortenrijke graslanden een zeer lage methaanuitstoot kennen. In een nieuwe studie hebben ze gekeken naar de gezondheidsaspecten van de melk van deze koeien. Ze vonden een verhoogd aandeel onverzadigde omega-3-vetzuren in de melk.

Alleen al het grazen op eenvoudige klaver-grasmengsels verhoogt het aandeel omega-3-vetzuren met 70% in vergelijking met melk van koeien gevoerd met kuilvoer. De resultaten waren nog beter voor koeien die graasden in nog soortenrijkere graslandpercelen. Deze melk kende nog eens 15% hogere concentraties omega-3-vetzuren.

Naast het hogere gehalte aan omega-3-vetzuren  is de verhouding van omega-6 tot omega-3-vetzuren in melk van koeien die graasden op de soortenrijke graslanden meer dan gehalveerd in vergelijking met melk van koeien gevoerd met kuilvoer. Een nauwere relatie tussen deze omega-vetzuurgroepen is belangrijk, met het oog op de benutting van de omega-3-vetzuren.

Geef een reactie