Warm weekend, vanaf maandag kouder

12-05-2023 BALK – Er staat een warm weekend voor de deur! De komende dagen hebben we met temperaturen te maken tussen 19 en 23 graden en daarbij is het licht wisselvallig weer. Er zijn flinke perioden met zon, maar vooral in de middag en avond ontstaat verspreid over het land een enkele felle bui. Er is kans op onweer en lokaal valt veel neerslag in korte tijd. Na het weekend steekt een frisse wind uit het noorden op: de temperatuur daalt flink met dinsdag en woensdag nauwelijks nog 14 graden.

De dag gaat tamelijk grijs van start. In het zuiden en westen komen daarbij perioden met lichte regen of motregen voor, maar die neerslag trekt vrij snel richting België weg. Vanuit het oosten breekt later in de ochtend de zon vaker door en het kwik stijgt dan naar 15 tot 19 graden.

Vanmiddag ruim 20 graden
Vanmiddag loopt de temperatuur op naar waarden rond 20 graden, in het oosten zijn maxima van lokaal 22 graden mogelijk. In de zon zal het dan ronduit warm en ietwat broeierig aanvoelen. Let tijdens zonnige momenten wel op de relatief hoge zonkracht! Je kunt in deze periode al binnen 25 tot 40 minuten verbranden.

In de namiddag en vanavond gaat de luchtvochtigheid verder omhoog en verschijnen een aantal flinke stapelwolken. Vooral landinwaarts en in het zuiden ontstaat daaruit een enkele felle bui met kans op onweer en grote hoeveelheden neerslag binnen korte tijd. Zeer lokaal is wateroverlast mogelijk. De meeste plekken lijken het echter droog te houden. De wind waait uit het noorden tot noordoosten en is meestal matig van kracht, 3 of 4 Bft.

Droge en vrij zachte nacht
In de loop van de avond lossen eventuele buien op en komende nacht is het vrij helder. De wind neemt af tot kracht 1 of 2 en daarmee koelt het maar weinig af. De minima liggen rond 9 graden in Limburg en langs de oostgrens tot 12 graden aan zee. Verspreid over het land komen enkele mistbanken tot ontwikkeling.

Zaterdag flink wat zonneschijn
Zaterdag houdt het warme weertype aan. In het binnenland halen de maxima gemiddelde waarden van 20 graden of iets meer; plaatselijk is ruim 22 graden mogelijk. Dat is duidelijk bovengemiddeld voor de tijd van het jaar, want normaal komt de middagtemperatuur rond een graad of 17 uit. Ook elders in het land halen we aangename waarden tussen 18 en 20 graden. De zon schijnt van tijd tot tijd flink en op de meeste plaatsen blijft het droog. Alleen in het zuidoosten is kans op een plaatselijke regen- of onweersbui tijdens de namiddag en avonduren.

Ook warme Moederdag
Zondag verloopt opnieuw aan de warme kant met 18 tot 22 graden. Eerst is het nog meest droog met zonnige momenten, maar ’s middags ontstaan steeds meer wolken. Vooral landinwaarts vormen zich enkele buien met kans op onweer en veel neerslag. Plaatselijke wateroverlast is daarbij opnieuw mogelijk. De wind waait uit het noorden tot noordwesten en is zwak tot matig. Heerlijk weer dus om lekker erop uit te gaan, maar hou voor alle zekerheid wel de neerslagradar in de gaten!

Zondagavond wordt het geleidelijk weer droog en er volgen brede opklaringen. De nacht naar maandag wordt dan een stuk frisser met minima tussen 6 en 10 graden. Dat is een aanzet tot beduidend kouder weer.

Noordenwind op maandag
Maandag steekt in de loop van de dag namelijk een stevige noord- tot noordwestelijke wind op. Aan zee kan de wind ’s middags al vrij krachtig of krachtig worden, dat is windkracht 5 tot 6. Er trekken wolkenvelden met enkele buien over het land, maar tussendoor is er ook nog ruimte voor wat zon. De middagtemperatuur haalt in Limburg en langs de oostgrens nog zo’n 19 graden; op de Wadden blijft het kwik steken op hooguit 12 of 13 graden.

Vrij koud weer daarna
De dagen daarna blijft die noordenwind in stand en zorgt ervoor dat we weer een jas aan moeten. Wolkenvelden gaan overheersen, al komt de zon zeker nog af en toe even tevoorschijn. Verder komen soms flink wat buien voor. Overdag wordt nauwelijks nog 14 graden en tijdens langdurige regen blijft het kwik mogelijk zelfs op een enkele dag rond 10 graden steken. Ook de nachten worden duidelijk aan de koude kant met landinwaarts temperaturen tussen 4 en 6 graden. Hemelvaartsdag lijkt eveneens fris en wisselvallig te verlopen, maar daarna moet het toch langzaam weer wat opwarmen.

Geef een reactie