Vrij zachte en natte maandag

17-10-2022 BALK – Het is bewolkt, maar lokaal schijnt eerst nog even de zon. Vanuit het zuidwesten trekt een neerslaggebied over het land en kan het ook onweren. De temperatuur stijgt naar 18 tot lokaal 21 graden en er waait een matige zuidenwind. Vannacht valt in het zuidoosten flink wat regen, elders wordt het mistig. De temperatuur daalt naar 7 tot 13 graden. Morgen is het eerst grijs, maar in de middag schijnt de zon. Het wordt 16 tot 18 graden. Woensdag schijnt de zon, donderdag valt regen. Met 13 tot 16 graden is het dan minder warm.

Vanochtend vanuit het zuidwesten regen en buien
Het is over het algemeen bewolkt en in het oosten breekt ook de zon nog even door. Elders is het bewolkt en trekt een gebied met regen en stevige buien over het land. Bij buien is kans op veel regen in korte tijd en lokaal kan het ook onweren. De zuiden- tot zuidwestenwind is matig, in het noordwestelijk kustgebied en bij de Waddeneilanden vrij krachtig (3-5 Bft) en de temperatuur loopt snel op. Om 11:00 uur is 17-18 graden.

Vanmiddag zacht en nat
De bewolking overheerst en er zijn perioden met regen en motregen. Later op de middag wordt het vanuit het noordwesten op steeds meer plaatsen weer droog. Er waait een zwakke tot matige zuidenwind en daarmee wordt wel zachte lucht aangevoerd. De temperatuur loopt op veruit de meeste plaatsen op naar 18 of 19 graden. In het oosten en zuidoosten kan het 20, lokaal 21 graden worden. In aanhoudende regen wordt het geleidelijk weer minder warm.

Vanavond en vannacht in het zuidoosten nat, elders mist
De regen trekt naar het zuidoosten weg en op veel plaatsen wordt het droog. In het zuidoosten blijft het echter nog de hele avond en nacht geruime tijd regenen. Vanuit het westen klaart het geleidelijk op en in opklaringsgebieden ontstaat op uitgebreide schaal nevel en (dichte) mist. Bij niet meer dan een zwakke westenwind daalt de temperatuur naar 7 tot 11 graden. In het kletsnatte zuiden van Limburg wordt het niet kouder dan een graad of 13.

Morgen eerst grijs, in de middag veel zon
De dag start in het zuidoosten bewolkt en regenachtig. De regen trekt geleidelijk naar het oosten weg. Elders is het grijs en bewolkt met op uitgebreide schaal nevel, mist en laaghangende bewolking. De ochtendspits kan behoorlijk last hebben van deze grijzigheid. Pas in de loop van de ochtend verdwijnt de grijzigheid op de meeste plaatsen en breekt de zon geleidelijk door.

In de middag zijn er flinke perioden met zon en is het overal droog. De zwakke tot hooguit matige wind draait van west naar noord en het wordt 16 graden in het noorden en 18, lokaal 19 in het zuiden.

In de avond en nacht naar woensdag is het vrij helder en droog. Landinwaarts ontstaat nevel of mist. De wind waait zwak uit het noorden tot noordoosten en het koelt flink af. In het oosten daalt het kwik naar een graad of 3, in het westen is het 6 graden.

Woensdag perioden met zon
Er zijn flinke perioden met zon, maar er is ook hoge bewolking zichtbaar. Het blijft overal droog en met een zwakke tot matige oosten- tot noordoostenwind wordt minder warme lucht aangevoerd. De temperatuur loopt op naar maximaal 14 graden in het noorden en 16 in het zuiden.

Donderdag vanuit het zuidwesten regen
De bewolking neemt toe en vanuit het zuidwesten trekt een gebied met regen over het land. De wind waait zwak tot matig uit het zuidoosten en de temperatuurverschillen zijn vrij groot. In het noorden wordt het 13-14 graden, in het zuiden stijgt het kwik naar 16 of 17 graden.

Daarna wisselvallig herfstweer
Vrijdag trekken buien over het land en ook in het weekend blijft het niet droog en is het wisselvallig herfstweer. Er zijn ook droge perioden met geregeld zonneschijn. De wind waait zwak tot matig uit richtingen tussen zuidoost en zuidwest en het wordt ongeveer 16 graden in het noorden en 18 in het zuiden van het land.

Geef een reactie