Veel buien en veel wind

16-09-2022 BALK – Voordat de astronomische herfst begint, heeft de zomer ons land al verlaten. De komende dagen krijgen we een voorproefje van de herfst, want een stevige noordwestenwind voert koele lucht vanaf de Noordpool aan. 

Vanochtend is het ronduit onstuimig met talrijke buien die vanaf de Noordzee over ons land trekken. De noordwestenwind is matig tot aan zee krachtig en bij buien kunnen onweer en windstoten voorkomen. Vlak aan zee is kans op zware windstoten tot zo’n 80 km/uur.

Vooral vanmiddag en vanavond is de paraplu of regenjas nodig, want dan trekt een gebied met samengeklonterde buien van noord naar zuid over ons land. Daarbij is vooral in de kustgebieden kans op onweer. Landinwaarts wordt de noordwester soms vrij krachtig en aan zee kan het hard waaien (7 Bft). Bij buien is kans op onweer en windstoten. In de kustregio’s kunnen zware windstoten voorkomen tot lokaal 90 km/uur. Tussen de buien door wordt het maximaal 16 graden.

Eind van de middag en vanavond trekt vanuit het noorden een meer aaneengesloten buiengebied over het land. Ook hierbij is kans op onweer, hagel en windstoten. Erachter neemt de buiigheid af, maar helemaal droog wordt het niet. In de nacht naar zaterdag komt het vooral in de kustprovincies nog tot een aantal buien. Ook blijft het aan zee doorwaaien en daardoor wordt het daar niet kouder dan een graad of 12. Landinwaarts koelt het tijdens opklaringen af tot een graad of 8.

Zaterdag opnieuw buiig en winderig
Voor zaterdag staan meer buien op het menu met kans op onweer, hagel en windstoten. Tussen de buien door zijn er droge momenten met zonneschijn. Dit weertype leent zich uitstekend voor het spotten van een regenboog. De maximumtemperatuur komt uit op 16 graden, maar tijdens een bui is het slechts een graad of 12. De noordwestenwind is ook nog altijd van de partij. In het binnenland waait het veelal matig, aan zee is de wind vaak krachtig, 6 Bft.

Natte zondag
Zondag trekt in de ochtend en het begin van de middag een aaneengesloten regengebied vanuit het noorden over ons land. Hierbij kan het enige tijd flink doorregenen. Achter dit regengebied klaart het op, maar komen ook weer enkele buien tot ontwikkeling. Het wordt slechts een graad of 15 en er waait nog altijd een stevige wind uit het noordwesten, vooral in de kustgebieden.

Maandag minder buien
Maandag trekt nog een aantal buien over het land, maar dit zijn er minder dan tijdens het weekend. Ook zijn ze in het algemeen minder fel. Tussendoor schijnt de zon en het wordt 17 graden bij een matige noordwestenwind.

Rustiger, vaak droog en iets warmer
De grafiek met de windsterkte voor de komende 15 dagen laat zien dat er vanaf dinsdag weinig wind wordt verwacht. De buienkans neemt verder af en is het vaak droog met ruimte voor de zon. Wel is in de ochtenden en nachten kans op mist. Het wordt een beetje warmer met in de tweede helft van volgende week maxima rond 19 graden. In de nachten koelt het af tot een graad of 9.

Geef een reactie