Kwart van energie-intensieve bedrijven raakt in de rode cijfers

16-09-2022 BALK – Een kwart van de ondernemers in de energie-intensieve sectoren verwacht dit jaar al serieus verlies te draaien als gevolg van de extreem gestegen energieprijzen. Een oplopend percentage verwacht dit voor volgend jaar. Dat blijkt uit een flitspeiling van MKB-Nederland en VNO-NCW in samenwerking met circa 20 aangesloten brancheorganisaties uit energie-intensieve sectoren onder 772 bedrijven, waaronder ook glastuinbouwbedrijven en bakkersbedrijven. 

Veruit de meeste bedrijven kunnen de zo fors gestegen energiekosten niet of nauwelijks doorberekenen. Zij willen zichzelf niet uit de markt prijzen, of hebben te maken met langlopende contracten, danwel krijgen hun prijzen opgelegd door de opdrachtgever. Uit de peiling blijkt dat dat voor 84% van de bedrijven geldt. De ondernemers die hun prijzen niet kunnen doorberekenen, zijn het meest pessimistisch. Van hen rekent 40% op zware verliezen volgend jaar.

Van de ondervraagde ondernemers heeft 65% een variabel of aflopend contract en wordt nu, of binnenkort, geconfronteerd met fors hogere energieprijzen. Slechts 10% heeft nog een langer doorlopend contract en blijft vooralsnog buiten schot. De prijzen voor elektriciteit gaan meerdere keren over de kop. In het onderzoek zegt 34% van de ondernemers dat de elektriciteitsrekening 3 tot 8 keerhoger is dan in 2021 en 37% betaalt 2 tot 3 keer meer. Voor 29% van de ondervraagde ondernemers zijn de gasprijzen 2 tot 3 keer hoger dan in 2021 en 27% zegt 3 tot 8 keer meer te betalen.

Veel Europese landen maken inmiddels gebruik van het verruimde steunkader van de Europese Unie om de negatieve effecten van de hoge energieprijzen voor bedrijven te dempen. MKB-Nederland en VNO-NCW zijn in gesprek met de overheid hoe ook hier bedrijven het beste kunnen worden geholpen. Gekeken wordt hoe een verstoring van het speelveld kan worden voorkomen en naar het overbruggen van deze tijdelijke fase van extreem hoge energieprijzen. Ook zijn juist nu oplossingen nodig om te zorgen dat bedrijven verder kunnen blijven verduurzamen, aldus de ondernemersorganisaties.

Geef een reactie