Vanuit het westen meer zon

22-08-2022 BALK – Er breekt een zomerse week aan met verder oplopende temperaturen. Vandaag breekt in de loop van de dag de zon door en de temperatuur stijgt naar 23 tot 28 graden met een oostelijke wind. Komende dagen draait de wind naar het zuiden en warmt het verder op. Donderdag wordt de warmste dag met regionaal tropische temperaturen van meer dan 30 graden. Vanaf vrijdag stijgt de kans op buien en doet de temperatuur weer een stapje terug.

Vanochtend: wolkenvelden maken plaats voor de zon
Landinwaarts wisselen zon en wolkenvelden elkaar af. Vanuit het westen breekt de zon op steeds meer plaatsen door. Met de zon erbij warmt het in rap tempo op naar waarden boven 20 graden. Omdat het nauwelijks waait voelt het in de zon al snel warm. Er staat slechts een zwakke tot matige wind uit noordoostelijke richting. Later vanochtend zoekt de wind de oosthoek op.

Vanmiddag: droog en vrij zonnig
Het is volop zomerweer met veel ruimte voor de zon en stapelwolken. Het blijft op veruit de meeste plaatsen droog, want buien leveren deze wolken niet of nauwelijks op. De temperatuur stijgt op de Waddeneilanden naar 22 graden. Al voelt het beschut in de duinen in de volle zon vergeleken met het strand een fractie warmer aan. In de noordelijke provincies wordt het 23 tot 25 graden. In het midden en zuiden stijgt de temperatuur naar zomerse waarden van meer dan 25 graden. In het zuiden en oosten kan het lokaal 27 of 28 graden worden. Ook in stedelijk gebied kunnen deze temperaturen bereikt worden. De schaduw van het park of een plekje langs de waterkant zijn vanmiddag bij uitstek de plekken om van het zomerse weer te genieten. Van de oostenwind hoeven we op de meeste plaatsen weinig verkoeling de verwachten, want die blijft zwak tot matig van kracht. Op de stranden langs de westkust kan gedurende de middag wel een verkoelende zeebries opsteken.

Vanavond: nog lang warm
Na een warme zomerdag koelt het maar gestaag af tijdens de avonduren. De stapelwolken verdwijnen en tijdens het eerste deel van de avond schijnt de zon nog een tijd voluit. Het blijft droog, dus eventuele barbecueplannen vallen niet in het water. Rond zonsondergang is het nog 20 tot 24 graden. De luchtvochtigheid neemt wel iets toe en daardoor kan het later vanavond wat klam aanvoelen. De oostelijke wind gaat liggen en wordt zwak, windkracht 1 of 2.

Vannacht: klam met meer bewolking
De luchtvochtigheid neemt toe en vanaf het westen drijven meer wolken over het land heen. De temperatuur daalt uiteindelijk naar 14 graden in het oosten bij de meeste opklaringen. In het westen blijft het kwik onder de bewolking steken op 16 tot 20 graden. Vooral in het uiterste westen en noordwesten kan een enkele bui tot ontwikkeling komen. Dieper landinwaarts blijft het overwegend droog. Het waait nauwelijks en op windluwe plekken kan een dunne mistbank ontstaan. Dit is voor het verkeer niet hinderlijk en de mist verdwijnt in de vroege ochtend al snel.

Morgenochtend: meest droog met veel zon
In het westen kan nog een enkele bui tot ontwikkeling komen, maar op veruit de meeste plaatsen gaat de dinsdag droog van start. De lokale mistbanken zijn in rap tempo verdwenen en de zon gaat voluit schijnen. Gedurende ochtend komen stapelwolken tot ontwikkeling en kunnen wat flarden sluierbewolking aan de blauwe hemel verschijnen. De wind is gedraaid naar het zuiden tot zuidwesten en is zwak tot matig van kracht, windkracht 2 of 3.

Morgenmiddag: mix van zon en stapelwolken
Tijdens de middag zet het zonnige weertype voort afgewisseld met stapelwolken. Een enkele stapelwolk weet uit te groeien tot een bui. Het westen en noordwesten maken de grootste kans hierop, al zullen droge perioden de boventoon voeren. Tijdens de namiddag kan dieper landinwaarts ook nog een plaatselijke bui tot ontwikkeling komen. De zuiden- tot zuidwestenwind is zwak tot matig en voert vrij warme lucht aan. Op de stranden is kans op een zeewind en hier wordt het ongeveer 25 graden. Daarmee is de temperatuur ideaal om een duik te nemen in het water. In de strook van Den Helder tot Vlissingen is het al een fractie warmer met maximumtemperaturen van 26 à 27 graden. Dieper landinwaarts stijgt de temperatuur naar 27 tot 29 graden. Op een zonnige en beschutte plaats in de achtertuin kan het tropisch warm met iets meer dan 30 graden worden.

Morgenavond: vrij warm en droog
De stapelwolken verdwijnen en er volgen brede opklaringen. De temperatuur blijft nog vrij lang boven 20 graden. De laatste lokale buien doven uit en de avond verloopt verder droog. Tijdens de nacht naar woensdag blijft het aan de warme kant met minima tussen 17 en 19 graden.

Woensdag: regionaal tropisch warm
Met een aanhoudende zuidelijke wind wordt warme lucht naar ons land gevoerd en gecombineerd met flink wat zonneschijn stijgt de temperatuur op grote schaal naar zomerse waarden van meer dan 25 graden. In de kustgebieden wordt het maximaal 27 graden en langs de oostgrens worden temperaturen rond 32 graden verwacht. Er komen stapelwolken voor, maar neerslag wordt wederom niet of nauwelijks verwacht.

Donderdag: warmste dag van de week
Het blijft vrij zonnig en de temperatuur doet er donderdag zelfs nog een schepje bovenop. Op het warmste moment van de middag kan het landinwaarts 32 à 33 graden worden. De temperatuur stijgt naar 27 tot 29 graden in de westelijke provincies.

Minder heet met toenemende kans op een bui
Vanaf vrijdag draait de wind van het zuiden naar het noorden en dat betekent dat koelere lucht de hitte van de voorgaande dagen komt verdrijven. Na een drogere periode stijgt ook de kans op buien. Het is vrijdag op grote schaal nog wel zomers warm, maar tijdens het weekend gaat de temperatuur een stapje verder omlaag. Het blijft wel rustig zomerweer met geregeld zon en slechts af en toe een bui.

Geef een reactie