Vanochtend regionaal gladheid

26-01-2023 BALK – Vanochtend komt in het zuiden en oosten nog gladheid voor door ijzel en in Zuid-Limburg ook sneeuw, maar geleidelijk gaan de temperaturen omhoog. Vanmiddag dooit het uiteindelijk overal: aan zee kan het lokaal zelfs 9 graden worden. De komende dagen ligt het kwik overdag ruim boven nul, maar de nachten zijn eerst nog wel koud. Vooral zaterdagochtend is regionaal kans op vorst.

In het zuidoosten nog winters
Vanochtend valt in Brabant, Gelderland en Limburg nog enige tijd ijzel of (natte) sneeuw en kan er op uitgebreide schaal gladheid voorkomen, zeker op binnenwegen en in woonwijken. De temperatuur ligt daar nog iets onder het vriespunt. Elders stijgt de temperatuur geleidelijk verder en tegen het middaguur is het ongeveer 0 graden in Limburg tot ruim 6 graden langs de kust. Daarbij wordt het overwegend droog en op veel plaatsen is het nog flink nevelig.

Vanmiddag wordt het aan zee ronduit zacht met 8 of 9 graden, terwijl de temperatuur in het zuiden van Limburg maar moeizaam boven het vriespunt uitkomt. Daar houdt de sneeuwlaag dan ook nog wel een tijdje stand. Het weerbeeld is vriendelijk met wat meer ruimte voor de zon, maar in het noorden kan ook nog een enkele bui vallen. Daarbij waait een matige noordelijke wind, aan zee en op de Wadden af en toe (vrij) krachtig, dat is een windkracht 4 tot 6.

Vannacht meer opklaringen
Vanavond en vannacht volgen bredere opklaringen en de temperatuur daalt naar waarden iets boven het vriespunt. Aan de grond kan het tot lichte vorst komen en op beschutte plaatsen kan dat lokaal gladheid opleveren door bevriezing. Er staat waarschijnlijk teveel wind voor de vorming van nevel of mist.

Overwegend droge vrijdag
Vrijdag overdag zien we vooral in de noordelijke provincies geregeld de zon tevoorschijn komen. Daar blijft het droog bij maxima omstreeks 6 graden. Elders komt meer bewolking voor, in het zuidoosten blijft het wolkendek zelfs grotendeels gesloten. Daar schommelt het kwik rond 3 graden en in het zuiden van Limburg is het nog steeds koud met maxima rond +1 graad. Daar kan af en toe ook nog wat lichte motregen of motsneeuw vallen. Geleidelijk wordt de wind noordoostelijk en blijft overwegend matig.

In de nacht naar zaterdag klaart het vooral in het noorden, midden en oosten breed op. Bij een afnemende noordoostenwind gaat de temperatuur dan flink omlaag: regionaal gaat het vriezen met -1 tot lokaal -5 graden. Op beschutte plaatsen kan dan wel nevel of een mistbank ontstaan. De zuidelijke provincies blijven met meer bewolking te maken houden en daar wordt het minder koud.

Weekend vooral zondag druilerig
Zaterdag overdag schijnt de zon geregeld en vrijwel overal blijft het droog. De temperatuur ligt opnieuw iets boven nul in het zuiden van Limburg tot 5 graden langs de kust. Later in de middag trekken vanuit het noorden wel langzaam meer wolkenvelden binnen. Op zondag kan daaruit af en toe wat (winterse) neerslag vallen en de wind draait dan naar het westen tot zuidwesten. Zondagavond gaat het waarschijnlijk veel harder regenen en dan wordt de koude lucht echt verdreven.

In de nieuwe week zacht
Na het weekend breekt vervolgens een periode aan met relatief zacht en wisselvallig weer. Met een stevige westenwind liggen de maxima in de nieuwe week dagelijks tussen 6 en 10 graden en ook de nachten worden een stuk zachter. Vorst lijkt voorlopig uit het zicht te raken. Vooral maandag regent het op veel plaatsen lange tijd en dan kan lokaal ruim 10 millimeter neerslag vallen. De dagen daarna wordt de neerslagkans weliswaar kleiner, maar er blijft veel bewolking aanwezig.

Geef een reactie