Vandaag opnieuw een flinke bak water

14-01-2023 Balk – De eerste dag van het weekend verloopt ronduit onstuimig. In de ochtend is het in het uiterste oosten nog enige tijd droog terwijl het in de westelijke provincies al vroeg begint met regenen. De wind neemt flink in kracht toe. Opnieuw staat er een vrij krachtige tot aan zee soms harde wind uit zuidelijke richtingen.

Vanmiddag regen het in heel het land geruime tijd. Opnieuw valt de meeste neerslag in het zuiden en zuidoosten: daar kan uiteindelijk weer zo’n 15 tot 30 millimeter vallen. In de loop van de middag kan het in het uiterste noorden op sommige plekken af en toe droog zijn. Ook neemt de wind gedurende de middag wat in kracht af. Met maxima rond een graad of 10 is het opnieuw zeer zacht voor de tijd van het jaar. Wel is dit voorlopig de laatste keer dat we de dubbele cijfers halen, vanaf zondag komen we namelijk in wat koudere lucht terecht.

Vanavond is het in het noorden en westen zo goed als droog en komen enkele opklaringen voor. In het zuidoosten regent het nog enige tijd. In Limburg wordt het pas richting middernacht helemaal droog. De minima komen in de nacht naar zondag uit rond een graad of 5.

Morgen verovert koudere lucht ons land
Zondag verloopt een stuk minder wisselvallig dan de rest van de week, maar helemaal droog houden we het niet. Verspreid over het land komen enkele buien voor. Doordat koudere lucht ons land heeft bereikt kunnen deze buien in de loop van de dag een winters karakter ontwikkelen. Dit is dan in de vorm van hagel of een vlok kletsnatte sneeuw. Meer dan dat hoeven we nog niet te verwachten. De maxima komen uit rond een graad of 7 en de wind blijft een zeer dominante rol spelen. Er waait een vrij krachtige tot aan zee soms harde zuidwestenwind. In het noordwestelijk kustgebied en op de Waddeneilanden zijn in de ochtend zware windstoten tot 100 km/uur mogelijk.

Maandag koud begin van de week
De eerste dag van de nieuwe week zal voor sommige mensen even wennen zijn. Met een middagtemperatuur van 4 of 5 graden is het namelijk een stuk kouder dan de afgelopen weken. Verspreid over het land komen enkele winterse buien voor, maar van het ontstaan van een serieus sneeuwdek is hoogstwaarschijnlijk nog geen sprake. Er waait een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.

Aanhoudend licht winters weertype
De dagen daarna schommelt de middagtemperatuur tussen 2 en 4 graden en tijdens de nachten kan het bij opklaringen soms licht vriezen. De kans op gladheid wordt daarmee ook langzaam groter. Uiteraard niet alleen door temperaturen die soms iets onder het vriespunt kunnen uitkomen, maar ook door winterse neerslag. Buien gaan steeds vaker gepaard met hagel of natte sneeuw. Vooral ’s nachts zou lokaal ook wel eens wat echte sneeuw kunnen vallen waardoor het dan enige tijd wit wordt. Waar en wanneer precies? Daarvoor is het voorlopig nog te ver vooruit.

Geef een reactie