Vandaag nog zonnig

08-02-2023 BALK – Vandaag is het overal zonnig. De komende dagen waait de wind uit het zuidwesten en krijgt de zon het moeilijker, maar voorlopig blijft het wel meest droog. De temperaturen gaan daarbij langzaam omhoog en vanaf komend weekend is de vorst grotendeels verdwenen. Overdag komen zelfs maxima in de dubbele cijfers binnen bereik.

Veel zon
Landinwaarts vriest het vanochtend nog op de meeste plaatsen. Daarbij is het helder en overdag schijnt de zon volop. Ook de middag verloopt zonnig en de middagtemperatuur loopt uiteen van 4 graden in het noordwesten tot 6 graden in de zuidelijke helft van het land. Er staat slechts een zwakke zuidoostelijke wind. Later op de dag steekt aan zee een matige wind op, rond kracht 3.

Vannacht meer wolken
Vanavond is het op veel plaatsen nog helder en dectemperatuur daalt tot iets onder nul. Komende nacht neemt vooral in het westen, midden en noorden de bewolking toe. Neerslag wordt niet verwacht, maar deze wolkenvelden temperen wel de kou. Onder bewolking koelt het niet verder af dan 0 tot +2 graden, terwijl het landinwaarts onder een heldere hemel plaatselijk nog -5 graden kan worden. Doordat de wind langzaam aantrekt is van mist nergens sprake meer.

Grijzere donderdag, wel droog
Wolkenvelden breiden zich donderdagochtend verder oostwaarts uit en dan krijgt de zon het overal een stuk moeilijker. Misschien dat op de Wadden een spat motregen valt, maar verder is van neerslag geen sprake. De middagtemperatuur loopt op naar 4 of 5 graden. Bij een matige en aan zee soms vrij krachtige zuidenwind voelt het waterkoud aan: de gevoelstemperatuur schommelt de hele dag rond of iets onder het vriespunt.

Donderdagavond klaart het mogelijk weer wat vaker op en dan daalt het kwik landinwaarts toch weer even richting het vriespunt. Daarna stokt de temperatuur door een nieuw gebied met bewolking en gaat in de nacht naar vrijdag weer wat omhoog.

Vrijdag en komend weekend rustig
Zowel vrijdag als in het weekend komt er weinig verandering in het huidige weerbeeld. Het is rustig en droog winterweer met verspreid over het land af en toe ruimte voor wat zon. Toch lijken wolkenvelden vaak de overhand te hebben. Neerslag wordt niet verwacht en daarbij loopt de temperatuur ’s middags op naar waarden tussen 7 en 9 graden. Zondag is plaatselijk zelfs een graad of 11 mogelijk. Ook de nachten worden beduidend zachter met temperaturen enkele graden boven het vriespunt. Alleen in geval van brede opklaringen koelt het nog af tot rond het vriespunt.

De wind houdt zich verder relatief rustig. Vrijdag en zaterdag waait een matige zuidwestenwind, die aan zee soms kracht 4 kan aantikken. Zondag wordt het een stuk rustiger met een zwakke en meest veranderlijke wind. Tijdens zonnige momenten kan het dan zelfs vrij aangenaam aanvoelen.

Nieuwe week licht wisselvallig
Ook de nieuwe week gaat droog van start en mogelijk wordt het zelfs nog wat zachter. Op maandag en dinsdag zijn maxima rond 13 graden in het zuiden niet uitgesloten. De dagen daarna lijkt het weerbeeld langzaam wisselvalliger te worden, maar met een zuidwestenwind blijft het onverminderd zacht voor half februari. Winterweer is voorlopig ver te zoeken.

Geef een reactie