Uitkoop piekbelasters stikstof in veehouderij goedgekeurd door EU

02-05-2023 BALK – Piekbelasters mogen door de overheid worden uitgekocht is het oordeel van de Europese Commissie. Dit om de uitstook op een korte termijn naar beneden te krijgen. Indien de zogenaamde piekbeslasters stoppen zou de natuur zich herstellen en zou het halen van de stikstofdoelen een stuk dichterbij komen.

Door de verminderde uitstoot kunnen boeren die buiten hun schuld om zonder vergunning zitten worden geholpen en zou er weer meer woningen gebouwd mogen worden en nieuwe wegen worden aangelegd.

Vrijwillig stoppen
Boeren die willen stoppen kunnen 120% van de marktwaarde van het bedrijf krijgen als ze uitgekocht willen worden. Voorwaarde is wel dat de boeren dan stoppen met hun (agrarische) activiteiten. Dit aanbod geldt voor bedrijven die zich in de buurt bevinden van Natura 2000-gebieden. Voor melkvee-, varkens- en pluimveehouders die willen stoppen, is er ook een regeling maar die gaat 100% van de waarde van het bedrijf.

Het kabinet wil de uitkoopregelingen, met de precieze voorwaarden, eind deze maand publiceren. De verwachting is dat veehouders er dan komende zomer op kunnen inschrijven. Naast de agrarische bedrijven wil het kabinet ndustriële ondernemingen in de buurt van natuurgebieden strengere regels op gaan leggen.

Voor de uitvoering van de stikstof komt de provincie in beeld. Die moeten het beleid voor het grootste deel uitvoeren. Echter is er na de Provinciale verkiezingen een verschuiving geweest in het politieke landschap. De Boeren Burger Beweging is in alle Provincies de grootste partij geworden en die hebben grote moeite met het stikstofbeleid.

Geef een reactie