Uitbreiding opvangplekken Oekraïense vluchtelingen in De Fryske Marren

27-04-2023 BALK – Per 1 juni breidt gemeente De Fryske Marren het aantal opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen uit. Op de huidige centrale opvanglocaties De IJsvogel en De Oorsprong biedt de gemeente per 1 juni aanstaande in totaal aan 48 extra vluchtelingen woonruimte.

Drie centrale opvanglocaties
Op dit moment biedt de gemeente onderdak aan 170 personen op drie opvanglocaties: Hotel Welgelegen in Harich, De Oorsprong in Sint Nicolaasga en De IJsvogel in Legemeer. Iedere locatie heeft twee locatiebeheerders en de opvang verloopt goed. Met de uitbreidingen bij De IJsvogel en De Oorsprong met in totaal 48 opvangplekken zijn per 1 juni in totaal 220 opvangplekken beschikbaar. Daarnaast worden in onze gemeente nog 80 vluchtelingen opgevangen door particulieren.

Goede voorzieningen
Bij De IJsvogel en De Oorsprong worden elk twaalf woonunits geplaatst die geschikt zijn voor twee bewoners of een gezin met jongere kinderen. Door uit te breiden op de bestaande locaties wordt gebruik gemaakt van de aanwezige was- en kookgelegenheden. De woonunits worden voor één jaar gehuurd zodat we in ieder geval tot medio 2024 opvang kunnen blijven bieden. Er is gekozen voor een relatief beperkte uitbreiding die past bij de faciliteiten en voorzieningen.

Voorbereiding gestart
De voorbereidingen op beide locaties zijn gestart en de plaatsing van de woningen is begin mei gepland. Hierbij wordt van harte gebruik gemaakt van hulp die vrijwilligers en bewoners aanbieden bij het inrichten van de woonunits.

Geef een reactie