Landbouworganisaties presenteren plan om boeren te ondersteunen in transitie

27-04-2023 BALK – De transitie van de land- en tuinbouw is complex en ingrijpend. De toekomst is onzeker. Niet alle agrarische ondernemers vinden op eigen kracht hun antwoord op de uitdagingen van morgen. Daarom werken landbouworganisaties al een tijdje aan een plan om de juiste begeleiding, met de juiste kennis, op het juiste tijdstip te geven aan agrarische ondernemers die voor grote keuzes staan over hun bedrijfsvoering in de toekomst. Dat geldt voor stoppers, ontwikkelaars, verbreders, omschakelaars, twijfelaars en piekbelasters. Op dinsdag 25 april is dat plan aangeboden aan ministers.

Boerenperspectief, LTO Noord, LLTB en ZLTO hebben als brede coalitie een plan ontwikkeld om individuele ondernemers in iedere fase van het transitieproces  te ondersteunen. Dat gebeurt via 20 tot 22 regionale steunpunten gebaseerd op boerennetwerken. Allerhande agrarische adviseurs maken deel uit van de steunpunten. Deze ondersteuning staat los van een lidmaatschapsrelatie van welke organisatie dan ook. Het doel is om zo snel mogelijk te starten met een aantal pilot-steunpunten.

LTO Noord, LLTB en ZLTO werken al een aantal maanden aan het plan. Vanaf februari is bij de uitwerking intensief samengewerkt met Boerenperspectief, een samenwerkingsverband van BoerenNatuur met regionale samenwerkingsverbanden zoals Duinboeren, Wij-land, De Plaatsen, De Hanecker, Het Biohuis en andere partijen. Boerenperspectief en de LTO-organisaties zetten zich in voor een langjarige deskundige ondersteuning van ondernemers.

Op dinsdag 25 april is het plan op hoofdlijnen toegelicht aan de ministers van der Wal en Adema en werd een pleidooi gehouden voor de fundamentele financiële ondersteuning van ondernemers tot 2035.

Geef een reactie