Taakstraffen voor afgaan van carbidkanon

12-08-2022 LEEUWARDEN – De rechtbank heeft gister de tien betrokkenen van het afgaan van het carbidkanon ven na 22.00 uur tijdens oudjaarsdag 2020 Joure veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur. Geen van de betrokkenen was bij de uitspraak aanwezig. De rechtbank nam de eis van het Openbaar ministerie niet over om ook nog eens twee voorwaardelijke celstraf op te leggen.

De explosie leidde tot schade op oudejaarsdag aan de directe omgeving. Het ging met name om glasschade. De verdachten hebben altijd aangegeven dat het een ongeluk was en er geen sprake was van enige opzet. De tien mannen hebben zich altijd als groep gepresenteerd. Getuigen hebben verklaard dat de mannen vóór de klap hun handen tegen de oren drukten en dat een van hen aan het filmen was.

De volgende dag hebben de mannen zich vrijwillig bij de politie gemeld. Zij wilden de schade vergoeden. Via crowdfunding werd er 30.000 euro opgehaald. Zij vinden zelf dat zij daarmee hun verantwoordelijkheid hebben genomen. De rechtbank zegt daarmee rekening te hebben gehouden bij de strafoplegging en ook met het tijdsverloop. Een voorwaardelijke celstraf noemt de rechtbank niet van toegevoegde waarde. Het incident heeft al grote indruk gemaakt op de verdachten, redeneert de rechtbank.

Geef een reactie