Skjin Wetter 2022: 842 kilometer wateren en oevers schoongemaakt!

19-10-2022 BALK – In de week van 8 tot en met 15 oktober 2022 hebben ruim 2.000 vrijwilligers in heel Friesland tijdens Skjin Wetter het zwerfafval opgeruimd dat in, op en rond het water ligt. Van stadsgrachten, sloten tot strandjes, overal waren zowel inwoners als toeristen de bermen en wateren afvalvrij aan het maken.

In zeven Friese gemeenten werd afval uit en langs de wateren opgeruimd. In totaal is er in de hele week maar liefst 842 kilometer aan grachten, kanalen, sloten, meren, bermen en oevers schoongemaakt. Het doel van de schoonmaakactie is om te zorgen dat het zwerfafval niet in het water belandt en schade kan aanbrengen aan de natuur. Plastic valt namelijk uiteen in microplastics, die blijven ronddrijven in het water. Ze kunnen niet door de waterzuiveringsinstallaties uit het water worden gefilterd. Uiteindelijk komt het microplastic dus weer in ons voedsel en drinkwater terecht. Uit onderzoek van de WWF is gebleken dat mensen gemiddeld 5 gram microplastic per week binnenkrijgen, het gewicht van een bankpas!

Zeven gemeenten
Skjin Wetter vond plaats in de gemeenten Dantumadiel, De Fryske Marren, Harlingen, Noardeast-Fryslân, Heerenveen, Smallingerland en Waadhoeke. Skjin Wetter is een initiatief van deze zeven gemeenten, Wetterskip Fryslân en de Friese Milieu Federatie. De organisatie is blij met de hoeveelheid deelnemers én de hoeveelheid opgeruimde kilometers. Lemke Statema, projectleider van Skjin Wetter: “De afgelopen zes jaar zijn er steeds meer vrijwilligers en locaties aangehaakt bij Skjin Wetter. Van 50 vrijwilligers in één gemeente in 2017, naar 2.000 mensen in 7 gemeenten nu! Dit jaar is ook de gastvrijheidssector aangehaakt én zetten diverse bedrijven zich tijdens Skjin Wetter in om iets terug te kunnen doen voor hun omgeving.

Duizenden vrijwilligers
De ruim 2.000 vrijwilligers van 48 organisaties hebben in totaal 842 kilometer aan wateren en oevers schoongemaakt in 7 gemeenten in Friesland. Het is prachtig om te zien dat zoveel mensen in Friesland bezig zijn met het opruimen van hun eigen omgeving!

Geef een reactie