Regionaal zon, later regen- en onweersbuien

05-05-2023 BALK – Er zijn zonnige perioden en in het zuidwesten komen een paar buien voor. Geleidelijk ontstaan op steeds meer plaatsen (onweers)buien. Tijdens een enkele bui is kans op (zware) windstoten en hagel. Het wordt 16 tot 20 graden. Later in de middag verdwijnen de buien in het westen. Vanavond wordt het in het midden en oosten geleidelijk droog. Het weekend verloopt wisselvallig.

Vanochtend zon, vanuit het zuiden buien
In grote delen van het land is het droog en regionaal is het heerlijk zonnig. Daarbij staat ook weinig wind. In het zuidwesten is het bewolkt en komen enkele buien voor. Later neemt ook in het midden en zuiden de kans op een bui toe.

Vanmiddag enkele regen- en onweersbuien
Verspreid over het land ontstaan regen- en onweersbuien en daardoor zal de zon op veel plaatsen een tijd verdwijnen. In het binnenland is kans op een stevige bui met (zware)windstoten van 70 tot 80 km/uur en mogelijk ook hagel. Dicht bij de westkust valt de buiigheid mee en in het uiterste noordwesten blijft het mogelijk geheel droog.

De temperatuur stijgt naar 16 of 17 graden aan de westkust en verder landinwaarts wordt het een graad of 18. In het oosten en zuidoosten wordt het 19 à 20 graden. Daarbij staat een matige zuidwestenwind. Later in de middag wordt het in het westen droog en komt er meer ruimte voor de zon. In het midden en oosten komen dan nog (onweers)buien voor.

Vanavond wegtrekkende buien
Over de oostelijke helft trekken nog een paar regen- en onweersbuien. In het westen is het droog en schijnt nog een tijdje de zon. Halverwege de avond wordt het ook in het oosten droog met enkele opklaringen. Komende nacht blijft het zo goed als droog. Er zijn heldere perioden en vooral op plaatsen waar het flink heeft geregend kan mist ontstaan. De temperatuur daalt naar een graad of 9.

Zaterdag af en toe zon, later buien
In de ochtend is het droog met wolkenvelden en zo nu en dan wat zon. Aan het begin van de ochtend is het lokaal mistig, maar de mist zal binnen enkele uren optrekken.

In de middag is het vaak droog, maar geleidelijk ontstaan verspreid over het land enkele buien. De buien zijn minder fel dan op vrijdag, maar een enkele klap onweer is niet uitgesloten. De temperatuur stijgt naar 17 graden aan de kust tot 21 graden in het zuidoosten. In het noorden staat een matige oostenwind. In het zuiden is de wind zwak tot matig uit een zuidelijke richting. In de avond neemt de buiigheid nog wat toe en ook in de nacht naar zondag zijn er buien. De minima komen uit tussen 9 en 11 graden.

Zondag in de middag stevige buien
Er is vrij veel bewolking met regionaal buien en ook droge perioden. In de middag zullen verspreid over het land regen- en onweersbuien ontstaan en daar kunnen ook een paar stevige buien tussen zitten. Tijdelijk kan de zon doorbreken, maar op veel plaatsen zal de hoeveelheid zon tegenvallen. Het wordt 16 tot 19 graden. De wind is matig en komt uit het zuiden tot zuidoosten. In de avond wordt het in het zuidwesten droog en kan de zon doorbreken.

Daarna wisselvallig lenteweer
De dagen daarna is het heel wisselend weer. Er zijn wolkenvelden en dagelijks kunnen buien ontstaan, soms met onweer. Er zijn ook droge perioden waarin de zon schijnt en dan is het deze tijd van het jaar al snel aangenaam weer. Maandag wordt het in het zuidoosten nog 20 graden. De dagen daarna ligt de middagtemperatuur tussen 15 en 19 graden.

Geef een reactie