Regenachtige donderdag

17-11-2022 BALK – Het is bewolkt en regenachtig. Vanmiddag wordt het vanuit het zuiden droog, maar vooral in het westen en noorden blijft het nat. De temperatuur loopt op naar 7 tot 12 graden. Morgen valt in het westen en zuidwesten en later ook in het midden enige tijd regen. De verschillen in temperatuur zijn groot, in het noorden daalt de temperatuur naar een graad of 3, elders is het 9 tot 11 graden. Zaterdag verloopt koud met geregeld zon en maxima van 1 tot 7 graden, zondag volgt vanuit het westen weer neerslag.

Vanochtend op veel plaatsen regen
De bewolking overheerst en er valt geruime tijd regen. Er waait een matige tot vrij krachtige, in de kustgebieden krachtige tot soms harde zuiden-tot zuidwestenwind, windkracht 4 tot 7. In het noorden waait de wind uit het oosten tot zuidoosten. De temperatuur ligt later op de ochtend tussen 7 graden in het noordoosten en rond de 10 graden in het zuiden

Vanmiddag regen, later vanuit het zuiden droog
Op veel plaatsen is het bewolkt en er valt nog geruime tijd regen. Van het zuiden uit wordt het geleidelijk droog, maar in het noorden en westen blijft het nog de hele middag (klets)nat met stevige buien. De wind draait naar het zuiden en is matig boven land en krachtig aan zee windkracht 4 tot 6 en de temperatuur loopt op de meeste plaatsen op naar 11-12 graden. In het noordoosten blijft het kwik steken bij maximaal een graad of 7 en daar blijft de wind ook uit het zuidoosten waaien.

Vanavond in het westen en noorden buien
In het noordwesten en noorden komt het regelmatig nog tot buien, elders is het zo goed als droog en klaart het soms op. De zuiden- tot zuidoostenwind is zwak tot hooguit matig, windkracht 2 tot 3.

Vannacht op veel plaatsen droog
De bewolking overheerst en op veruit de meeste plaatsen is het droog. Alleen in het oosten en noordoosten kan lokaal wat lichte regen vallen. In het noordoosten waait een matige oosten- tot zuidoostenwind, in het Waddengebied is de wind (vrij) krachtig, windkracht 4 tot 6. Elders waait de wind uit het zuiden. Boven land is de zuidenwind zwak tot matig en aan zee (vrij) krachtig. De temperatuur daalt naar ongeveer 4-5 graden in het noordoosten en naar 7 in de rest van het land.

Morgen van tijd tot tijd regen
In het westen en zuidwesten valt geruime tijd regen en vooral langs de kust kan veel regen vallen. Ook in het noordoosten valt af en toe wat lichte regen, maar geleidelijk nemen daar de neerslagkansen af. De wind waait uit het zuiden, maar in het noordoosten blijft de wind uit het oosten tot zuidoosten waaien.

In de middag overheerst de bewolking en vooral in het westen en midden van het land valt geruime tijd regen. In het zuiden is het over het algemeen droog, maar soms is wel een enkele bui mogelijk. De verschillen in temperatuur zijn groot. In het noordoosten daalt de temperatuur gedurende de dag naar hooguit een graad of 3, in de rest van het land is het duidelijk zachter en liggen de maxima tussen 9 en 11 graden. In het noorden en geleidelijk ook in het oosten waait de wind uit een oostelijke richting, elders is de wind nog zuidwestelijk.

In de avond en nacht naar zaterdag wordt de neerslag vanuit het noordoosten geleidelijk naar het zuidwesten gedrukt. Vanuit het noordoosten stroomt koudere lucht over het land uit en op de overgang tussen koude en zachte lucht kan de neerslag als smeltende sneeuw vallen. Halverwege de avond daalt de temperatuur in het noordoosten tot onder nul en uiteindelijk daalt de temperatuur naar -3 graden in het noordoosten en +2 in het zuidwesten. De wind gaat op steeds meer plaatsen uit het oosten waaien en is meest matig van kracht.

Zaterdag geregeld zon en koud
In de ochtend valt in het zuiden nog wat neerslag in de vorm van regen of smeltende sneeuw. In de rest van het land is het droog en schijnt geregeld de zon. De oostenwind is zwak tot hooguit matig en het wordt een koude dag. In het noordoosten wordt het maximaal 1 of 2 graden, in het midden is het een graad of 3 en in het zuiden kan het 4 of 5 graden worden. Alleen in Zeeland is het wat zachter met maxima van een graad of 7. Door de oostenwind ligt de gevoelstemperatuur enkele graden onder nul.

In de nacht naar zondag zijn er brede opklaringen en koelt het flink af. Op de meeste plaatsen vriest het licht, in het oosten en noordoosten matig met minima beneden -5 graden.

Zondag vanuit het westen neerslag
De bewolking neemt weer toe en vanuit het westen volgt enige tijd regen. Mogelijk valt landinwaarts en dan vooral in de noordoostelijke helft in de koude lucht ook wat winterse neerslag. In de middag komt het tot buien, maar tussendoor schijnt ook af en toe de zon. De wind waait uit het zuiden tot zuidoosten en voert nog vrij koude lucht aan. De temperatuur loopt op naar 3 graden in het noordoosten en naar 7 in het zuidwesten.

Volgende week wisselvallig
Na het weekend krijgen we te maken met een wisselvallig weertype met dagelijks regen of buien. Er zijn ook droge perioden waarin de zon van tijd tot tijd schijnt. De temperatuur ligt veelal tussen 7 graden in het noorden en 9 in het zuiden en dat zijn hele normale temperaturen voor de laatste fase van november. Later in de week loopt de temperatuur waarschijnlijk weer wat op naar waarden rond 10 graden.

Geef een reactie