Regen en (natte) sneeuw

10-03-2023 BALK – Het is bewolkt met van tijd tot tijd regen. In het noordoosten valt af en toe sneeuw bij een temperatuur iets boven het vriespunt. In het midden van het land is het 1 tot 4 graden en in het zuiden is het 7 tot 10 graden. In de loop van de middag gaat het op meer plaatsen een tijdje sneeuwen en steekt er een koude noordenwind op. Vanavond wordt het droog en gaat het vriezen. Morgen zijn er zonnige perioden en blijft het op een lokale bui na droog.

Vanochtend grijs en nat
Het is bewolkt en er zijn perioden met regen. In het noordoosten en op de Wadden valt een mengeling van regen en (natte) sneeuw bij een temperatuur net boven het vriespunt. Daarbij staat een matige tot vrij krachtige oostenwind.

In het midden van het land ligt de temperatuur tussen 1 en 4 graden. Een zwakke tot matige oostenwind maakt het vooral tijdens neerslag nog kouder, maar de gevoelstemperatuur gaat vanmiddag verder omlaag.

In het zuiden is het juist veel zachter met een zwakke tot matige zuidwestenwind en een temperatuur tussen 7 en 10 graden. In het zuiden van Limburg kan het tijdens droge perioden tijdelijk 11 graden worden.

Vanmiddag kou en (natte) sneeuw vanuit het noorden
Vanuit het noordwesten steekt een matige tot vrij krachtige noordenwind op en aan de westkust kan het hard waaien. Met de komst van de koude lucht gaat de regen op steeds meer plaatsen over in (natte) sneeuw. Voor het midden en westen van het land zal dit halverwege de middag zijn en voor het zuidoosten later in de middag.

In het noordoosten wordt het op veel plaatsen wit. In het westen, midden en oosten valt regen en natte sneeuw en kan de sneeuw plaatselijk even blijven liggen. In het zuiden en zuidwesten kunnen wel vlokken natte sneeuw vallen, maar deze zullen niet of nauwelijks blijven liggen.

Vanavond geleidelijk droog en koud
Aan het begin van de avond wordt het in het westen op een enkele bui na droog en klaart het op. In de oostelijke helft valt nog regen en (natte) sneeuw. De grootschalige regen maakt plaats voor droge perioden en nog een enkele winterse bui. Er zijn dan opklaringen en de wind neemt in kracht af. Het wordt snel kouder en op steeds meer plaatsen gaat het vriezen. Er volgt een koude nacht met op grote schaal 1 tot 4 graden vorst. In het noordoosten kan de temperatuur naar -5 graden dalen.

Zaterdag zonnige perioden
Het weer op zaterdag is heel anders dan de voorgaande dagen. De dag start koud met vorst, maar de zon schijnt op veel plaatsen, dus warm aangekleed is het uitstekend weer om op pad te gaan. Er zijn ook stapelwolken en in de middag trekt ook wat hoge bewolking over het land. Een groot deel van de tijd is het droog, alleen heel lokaal kan een winterse bui met regen of (natte) sneeuw ontstaan. In de middag wordt het 5 tot 7 graden en er staat een matige westen- tot noordwestenwind.

Zondag regenachtig, geleidelijk zachter
Het wordt een bewolkte dag en van tijd tot tijd regent het licht. Aan het begin van de ochtend is het koud en kan vooral in het oosten en noordoosten lokaal wat natte sneeuw vallen. In de middag wordt het 8 graden in het noordoosten tot 11 graden in het zuidwesten.

Daarna zacht en wisselvallig
Na het weekend is het zacht voor de tijd van het jaar. Maandag kan het zelfs 12 tot 16 graden worden. Het is alleen niet lekker weer, want het waait flink en er zijn perioden met regen. Aan kan het hard waaien en is kans op zware windstoten. De dagen daarna zal het regelmatig regenen en is het 7 tot 12 graden.

Geef een reactie