Provinviale statenverkiezingen en waterschapsverkiezingen 2023

  26-02-2023 BALK – De Provinciale Statenverkiezingen van 2023 worden belangrijke verkiezingen. Het is dé kans om natuur en biodiversiteit te versterken, de transitie naar natuurinclusieve landbouw verder vorm te geven, de problemen met waterkwaliteit, stikstof en klimaat aan te pakken en een omslag naar een duurzame groene economie te stimuleren.

  Het kan echt: een provincie waar vogels broeden en fluiten in de struiken, vlinders in de zon dansen en waar het zoemt van de insecten in bloeiende bermen. Waar onze energie o.a. wordt opgewekt in levendige energietuinen, afval geen afval is maar een grondstof en bewonersinitiatieven en energiecoöperaties volop de ruimte krijgen. Hoe? Door NATUURlijk te stemmen tijdens de verkiezingen op 15 maart!

  Van jouw ‘achtertuin’ tot stadscentrum, overal worden keuzes over onze leefomgeving gemaakt. Ook grote keuzes waarbij onze provincie aan het roer staat. Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen kiezen we wie er voor de komende vier jaar aan dat roer staan.

  In Fryslân liggen allerlei ruimtelijke opgaven die invloed hebben op ons Fryske landschap, onze wateren én de natuur. Denk hierbij aan woningbouw, de aanleg van transportverbindingen voor duurzame energie en het klimaatbestendig maken van ons watersysteem.

  Stem NATUURlijk!
  We kunnen allemaal iets bijdragen aan een duurzaam, klimaatbestendig en biodivers Fryslân. Een belangrijke stap is om deze verkiezingen te stemmen, en wel met een groene focus. Welk(e) onderwerp(en) vind jij belangrijk? Verdiep je in de standpunten van de partijen en ga 15 maart naar het stemhokje! Ga goed voorbereid naar het stemhokje, vul een stemwijzer in:
  Provincie Fryslân
  Kieskompas

  Waterschapsverkiezingen
  Het beheer van het water in Nederland lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Ons land heeft 21 waterschappen. Zij zijn verantwoordelijk voor de regionale wateren (zoals kanalen, veilige dijken en voldoende water. Ook zorgen ze ervoor dat het water schoon is, zodat de visstanden op peil blijven. Ook maken zij beslissingen bij de aanleg van begroeiing bij oevers en slootkanten, wat weer belangrijk is voor het leven in en rond het water. Welke partij sluit aan bij jouw visie? Ontdek het door de stemwijzer in te vullen! Mijn stem Fryslân

  Raamposters
  Vind jij het ook belangrijk dat wij Friezen 15 maart massaal gaan stemmen? Download één (of meer) raamposters van FMF, print het zelf uit en plak het op je raam! De posters hebben verschillende thema’s. Hoe moet Fryslân er volgens jou uitzien? Meer informatie vind je op de website van FMF.

  Geef een reactie