Prognoseprijs van HZPC voor oogst 2022 is 36,20 euro per 100 kilo

01-03-2023 BALK – De prognoseprijs voor pootgoedtelers van HZPC Holland voor de oogst van 2022 is 36,20 euro per 100 kilo. Die prijs ligt circa 10% hoger dan de prognoseprijs van vorig jaar. Het hectareresultaat komt daarmee ruim 20% hoger uit dan vorig jaar. Dat resultaat is nog nooit eerder zo hoog geweest.

De pootaardappelprijzen herstelden in 2022 en dit jaar zet dat door. De pootaardappelhandel vanuit HZPC Holland vindt plaats naar meer dan 90 landen. De afzet vanuit  Nederland naar Noord-Afrika, Azië  en het Midden-Oosten is goed verlopen. In Europa verlopen de verkopen nog traag. Door de droogte in Zuid-Europa kiezen verscheidene telers ervoor om andere gewassen te telen.

De prognoseprijs van HZPC Holland is de verwachte prijs over het gemiddelde van alle in poolverband geteelde rassen en kwaliteiten in de potermaat klasse S tot en met A. Het is een prijs exclusief btw en vóór afdracht van de kwekerslicentie. De prijs per ras, maat en kwaliteit wordt bepaald volgens een afgesproken systeem tussen HZPC en telers, waarbij vergoedingen voor verpakken en bewaren nog apart worden verrekend. 

Geef een reactie